Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Republikanci traže odgodu

Idući tjedan nastavak opoziva Trumpa: Bude li osuđen, neće se moći kandidirati 2024. godine

Suđenje za opoziv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog njegove uloge u smrtonosnom upadu u zgradu Kongresa počinje u Senatu idući tjedan, objavili su u petak demokrati.

Zastupnički dom će predati optužnicu Senatu u ponedjeljak i pokrenuti postupak suđenja u gornjem domu parlamenta, kojeg čini 100 zastupnika.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Donald Trump trumpove ludorije Ljude koji su upali na Kapitol nazvao je domoljubima pa ponovio zlokobnu prijetnju: "Ako ne pobijedim..."

Republikanci su tražili odgodu uz obrazloženje da im treba više vremena za pripremu.

Trump je po isteku mandata u srijedu otputovao na Floridu i odlučio da neće doći na inauguraciju nasljednika Joea Bidena.

Zastupnički dom je prošli tjedan optužio Trumpa za poticanje nemira u Kongresu, otvarajući put suđenju u Senatu. Bude li osuđen, Trump se ne bi mogao kandidirati na budućim predsjedničkim izborima.

Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer izjavio je u petak da će Zastupnički dom predati optužnicu u ponedjeljak. Ako demokrati, koji ovaj tjedan preuzimaju kontrolu nad Senatom, ne promijene pravila, suđenje Trumpu počet će u utorak.

"Senat će provesti suđenje Donaldu Trumpu. Bit će to pošteno suđenje", rekao je Schumer u Senatu.

U središtu suđenja su Trumpovi potezi uoči nemira 6. siječnja. Tadašnji predsjednik je poručio prosvjednicima kod Bijele kuće da "mirno i domoljubno" podignu glas dok su se pripremali krenuti prema zgradi parlamenta, pozvavši ih da se bore do kraja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene