Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne plaćaju se računi

U Sarajevu proradili tramvaji, nestao plin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je normaliziran gradski promet ponovnim uključenjem struje, građane Sarajeva zatekla je još jedna neugodnost. Zbog dugovanja javnim tvrtkama, prekinuta im je opskrba plinom.

Opskrbu plinom Sarajevu je uskratila tvrtka 'BH gas', glavni dobavljač tog energenta za cijelu državu, s obrazloženjem kako to čini jer im druga javna tvrtka 'Sarajevo-gas', koja distribuira plin na području Sarajeva, na plaća račune za obavljene isporuke.

Iz 'Sarajevo-gasa' su potvrdili kako ta tvrtka duguje 'BH gasu' 39 milijuna konvertibilnih maraka (oko 20 milijuna eura), no krivicu za to je prebacuju na drugo javno poduzeće, Gradsku toplanu, koja ne plaća fakture 'Sarajevo-gasu'. Iz toplane se pak pravdaju tvrdnjom kako im građani ne plaćaju račune pa ni oni ne mogu platiti stvarni utrošak plina.

Pročitajte i ovo Zastoj prometa na križanju Savska-Vukovarska zastoji i gužve FOTO Kaos u prometu u Zagrebu: Tramvaj iskliznuo iz tračnica Ilustracija Zbog radova Važna obavijest iz ZET-a: Ukida se jedna tramvajska linija, a ima još promjena

Lokalni su mediji objavili kako je 'BH gas' zapravo ranije postavio ultimatum 'Sarajevo-gasu' da do 1. listopada uplati 20 milijuna KM (10 milijuna eura) na ime duga. O dinamici otplate duga navodno je bio postignut i dogovor uz posredovanje vlade Sarajevske županije.

'Dogovorili smo se da problem rješavamo sustavno', kazao je Dnevnom avazu ministar prostornog uređenja Sarajevske županije Zlatko Petrović dodajući kako u županijskom proračunu jednostavno nema novaca kojim bi se pokrila nagomilana uzajamna dugovanja javnih poduzeća.

>>Umjesto tramvaja putnike prevozi ministar obrazovanja

Nekoliko sati nakon ministrove optimistične najave plin je ipak isključen, a ministar Petrović oglasio se tvrdnjom kako je zapravo riječ o nesporazumu odnosno 'o dopunjavanju plinskog sustava'. Nakon trosatne obustave isporuke plina, Sarajevo je ponovno uključeno u opskrbu plinom, piše Klix.ba.

Tramvaji i trolejbusi u Sarajevu pokrenuti su nakon 24-erosatne blokade i nakon što je gradsko prometno poduzeće (GRAS) na račun Elektroprivrede BiH (EP BiH) na ime duga za struju uplatilo 50 tisuća eura, a županijska vlada još 30 tisuća. Nema, međutim, naznake kako će biti podmiren preostali dio duga GRAS-a za struju, koji je dosegnuo iznos od 1,5 milijuna eura.

'Pozivamo nadležne da što prije osiguraju isplatu naredne rate duga kako se već idućeg mjeseca ne bi ponovila slična situacija', kazala je glasnogovornica EP BiH Midheta Kurspahić.

 (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene