Spektakularnim vatrometom završena je proslava Dana nezavisnosti u Washingtonu.

Galerija


Uz vatromet, okupljeni su mogli uživati u koncertu, preletima borbenih zrakoplova, mimohodu koji je uključivao misice i balone, a manje vojnike te govoru predsjednika Donalda Trumpa pred Lincoln Memorialom. Mnogi su ga optuživali da će proslavu pretvoriti u politički skup, no Trump je održao jedan od rijetkih govora kojim nije izazvao podjele.

Vezani članci Borba s koronavirusom Kineski znanstvenici otkrili mogući izvor koronavirusa, na japanskom kruzeru i šest Slovenaca Pripreme za proslavu Dana nezavisnosti u SAD-u (Foto: AFP) Tenkovi na ulicama Washingtona, najavljeni prosvjedi: "Ovo je osmišljeno zbog ega narcisoidnog Trumpa"

"Sada moramo ići naprijed kao nacija, ujedinjeni oko cilja. Sve dok u tome budemo dosljedni, ako se budemo sjećali naše velike povijesti, ako se nikad ne prestanemo boriti za bolju budućnost, neće biti stvari koju Amerika ne može postići", kazao je u svojem govoru.

Sa stepenica Lincoln Memoriala, gdje je Martin Luther King 1963. održao svoj povijesni govor "I Have a Dream", Trump je poručio da "slavimo našu povijest, naš narod, naše heroje koji ponosno brane našu zastavu, hrabre muškarce i žene američke vojske". "Budućnost američke slobode počiva na ramenima muškaraca i žena spremnima braniti je", istaknuo je u govoru koji je prekidala vojna glazba i preleti borbenih zrakoplova.

Skandirale tisuće pristaša

Impozantni predsjednički zrakoplov Air Force One preletio je iznad središta Washingtona označivši početak ceremonije koja je trajala nešto manje od sat vremena. Proslavu je završila zračna akrobatska skupina Blue Angels. Tisuće pristaša s kapama "Učinimo Ameriku ponovno velikom" skandirali su američkom predsjedniku i njegovoj supruzi kada su dolazili na proslavu, na kojoj su se okupili i Trumpovi protivnici. Ulaz je za javnost bio slobodan, osim VIP sjedala za koje su dijeljene pozivnice.

"Naša nacija jača je danas nego je bila ikada prije", rekao je Trump koji se ovaj puta suzdržao od retorike koja bi unosila podjele, time se odmaknuvši od većine svojih govora. Trump je obećao jednu od najvećih proslava u američkoj povijesti, te je odbacio kritike oko troškova, politiziranja proslave i militarističkog ozračja cijelog događaja pred Lincoln Memorialom.

Pentagon nije otkrio troškove proslave za koju je, kako neki tvrde, Trump dobio inspiraciju nakon posjeta Francuskoj prije dvije godine kada je bio nazočan obilježavanju tamošnjeg nacionalnog praznika, 14. srpnja. Trump je u ranijem tvitu naglasio da će troškovi "biti vrlo mali u odnosu na vrijednost" proslave. (Hina,M.V.)