Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Predsjedniku se sviđa"

Tko je Putinov miljenik koji je ozlijeđen u Donecku? Bivši šef važne agencije prijetio je i nama susjednoj zemlji

Dmitrij Rogozin
Dmitrij Rogozin Foto: Afp
U raketiranju Donjecka ozlijeđen je Dmitrij Rogozin, bivši šef ruske svemirske agencije Roscosmos i Putinov bliski suradnik.

Dmitrij Rogozin, bivši šef ruske svemirske agencije Roscosmos, u srijedu je ozlijeđen u ukrajinskom granatiranju Donecka, prenose ruske novinske agencije.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Estonski ministar vanjskih poslova "Uskoro ćemo vidjeti punu mobilizaciju u Rusiji! Putin će dići 400.000 ljudi i neće sve poslati samo u Ukrajinu" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

"Granatiran je hotel u predgrađu Donjecka u kojem je bila skupina vojnih savjetnika predvođena Dmitrijem Rogozinom, koji je zadobio ranu na leđima i odveden je u bolnicu. Život mu nije ugrožen", objavio je njegov pomoćnik, a prenosi TASS. Ta ruska novinska agencija piše kako je u napadu poginulo dvoje ljudi, a nekoliko ih je ozlijeđeno.

"Očito je da je to bio ciljani napad. Stručnjaci smatraju da je izveden samohodnom haubicom Caesar kalibra 155 milimetara koju proizvodi francuski Nexter", dodao je Rogozinov pomoćnik.

Uz Rogozina, bivšeg zamjenika ruskog premijera, ozlijeđen je i Vitalij Hotsenko, premijer samoproglašene Donecke Narodne Republike, prenosi Reuters.

Rogozin je vodio rusku svemirsku agenciju do srpnja ove godine, a vjerni je i odani sljedbenik te propagandist ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Nedavno prijetio Rumunjima, Bugarima i Crnogorcima

"Predsjedniku se sviđa - i to već dugo", rekao je ranije ove godine jedan izvor blizak Kremlju za neovisni ruski portal Meduza, koji djeluje iz inozemstva. Izvori su istaknuli i da se Putin dva puta javno sastao s Rogozinom od početka rata u Ukrajini. Putin je, kažu, oba puta bio izrazito prijateljski raspoložen prema Rogozinu.

Pročitajte i ovo Joe Biden i Volodimir Zelenski 1 RAT U EUROPI Biden i Zelenski poslali snažne poruke: "Ostat ćemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", "To je način na koji možemo zaustaviti terorističke napade"

Pročitajte i ovo Ivica Mandić - 2 ZA DNEVNIK NOVE TV Vojni analitičar o novim ruskim prijetnjama: "To je pucanj praznom puškom." Komentirao i neizglasavanje odluke o obuci ukrajinskih vojnika

Među ostalim kvalitetama, kažu Meduzini izvori, Putin cijeni Rogozinovu "pokornost" i vidljivo domoljublje - Rogozin redovito objavljuje "domoljubne" objave na društvenim mrežama. Primjerice, 15. lipnja ukrajinskog je predsjednika Volodimira Zelenskog nazvao klaunom, a samo nekoliko dana prije toga zaprijetio je raketnim napadom na "kukavičke Bugare", "osvetoljubive Rumunje" i "izdajničke Crnogorce", a prijetnja je uslijedila nakon što su čelnici tih triju država zabranili prelet zrakoplova kojim je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao ići u Srbiju.

Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, zemlje koje okružuju Srbiju, zatvorile su ljetos svoj zračni prostor za službeni zrakoplov kojim je ruski diplomat trebao u ponedjeljak doputovati u srbijansku prijestolnicu. Kremlj je tada objavio da to smatra "neprijateljskom akcijom" triju država za koju je Lavrov optužio EU i NATO, piše Jutarnji list.

"Znate li što je dobar Sarmat? Od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumunja i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku povijest neće tražiti suglasnost za letenje", kazao je tom prilikom Rogozin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene