Obavijesti Video Pretražite Navigacija
(pre)visoke cijene

Bijesni prosvjednici barikadama blokirali stratešku autocestu: "Ne mislimo otići!"

Barikade na autocesti u Panami
Barikade na autocesti u Panami Foto: Afp
U Panami je došlo do novih pobuna i blokada glavnih cesta nakon što su prosvjednici prekršili sporazum o okončanju prosvjeda koji su potpisali s Vladom, u zamjenu za smanjenje cijene goriva, hrane i lijekova.

Nakon što su se sindikalni čelnici konzultirali s lokalnim pristašama o sporazumu najavljenom u nedjelju, odlučeno je da se prosvjed nastavi, rekao je Luis Sanchez, čelnik građanske skupine Anadepo.

Pročitajte i ovo Okupljeni prosvjednici u Rusiji Opresija se nastavlja VIDEO Stotine uhićenih u prosvjedima zbog smrti Alekseja Navaljnog: Privedeni i novinari Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima

"Upozorili smo izvršnu vlast da još uvijek moramo konsolidirati redove", rekao je za TVN-2.

Sporazum je, dodao je, potpisan pod pritiskom i članovi su odlučili nastaviti mobilizaciju u kojoj su kamioni i prosvjednici paralizirali stratešku Panameričku autocestu. 

Prosvjednici nisu skloni dogovoru

“Mi smo u lošem stanju; nema hrane, nema autobusa. Htio sam kupiti rižu i ono malo što se nađe je jako skupo. Povrće je oštećeno,” rekla je jedna od stanovnica predgrađa Panama Cityja. Vlada je u nedjelju pristala smanjiti cijenu benzina na 3,25 dolara po galonu i nastaviti razgovore o smanjenju troškova hrane i lijekova koji su bili ključni među zabrinutostima prosvjednika, piše France 24.

"Ne mislimo otići. Trebamo jake i pozitivne odgovore", rekao je jedan od prosvjednika.

Prošli je tjedan vlada već smanjila cijenu benzina na s 5,20 na 3,95 dolara galonu, ali to nije bilo dovoljno da umiri prosvjednike.
Nakon nedjeljne objave, nekoliko je sindikata reklo da je sporazum neadekvatan i da je izostavio mnoge skupine.

Najveći prosvjed u ponedjeljak bio je u glavnom gradu, a članovi građevinskog sindikata Suntracs zatvorili su pristupne ceste zapaljenim barikadama od guma, uzrokujući velike zastoje u prometu.

Inflacija razara zemlju

Došlo je i do novih blokada Panameričke autoceste koja povezuje Panamu s ostatkom Srednje Amerike i glavna je prometna ruta za robu kroz zemlju. Glavni tajnik Suntracsa Saul Mendez pozvao je na pregovore koji uključuju sve skupine kako bi se raspravljalo o "najhitnijim pitanjima" u Panami.

Pročitajte i ovo Šri Lanka narod slavi nakon žestokih prosvjeda Predsjednik pobjegao na Maldive pa podnio ostavku, narod slavi: "Molim sve da podrže ovaj proces"

Pročitajte i ovo Obračun bandi u Haitiju nestašica goriva, nestašica hrane FOTO Barikade, spaljeni leševi, masovne otmice: Krvavi prosvjedi i obračuni bandi bjesne u otočnoj državi

Ta pitanja uključuju smanjenje troškova goriva, hrane, lijekova i struje, rekao je, kao i općenito povećanje plaća i veća javna ulaganja u obrazovanje.

Prosvjedi dolaze usred teških ekonomskih vremena za zemlju s inflacijom od 4,2 posto zabilježenoj u svibnju, uz stopu nezaposlenosti od oko 10 posto i poskupljenja goriva od gotovo 50 posto od siječnja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene