Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uveden policijski sat

Proglašeno izvanredno stanje: Predsjednik pobjegao na Maldive, zatvaraju se škole...

prosvjedi u Šri Lanci
prosvjedi u Šri Lanci Foto: Afp
Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe proglasio je izvanredno stanje u svojoj ulozi vršitelja dužnosti predsjednika nakon što je predsjednik Gotabaya Rajapaksa u srijedu pobjegao na Maldive od prosvjeda zbog ekonomske krize.

"Premijer je kao vršitelj dužnosti predsjednika proglasio izvanredno stanje u cijeloj zemlji i uveo policijski sat u zapadnoj pokrajini", rekao je Wickremesingheov tajnik za medije Dinouk Colombage za Reuters.

Pročitajte i ovo Trgovina, ilustracija podaci UN-a Rastu cijene hrane, poskupjelo meso, mlijeko, mliječni proizvodi... Euro, ilustracija Imamo najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini Hrvatska ponovno na vrhu eurozone po inflaciji: U ostatku eurozone oslabila

Policijski sat stupa na snagu odmah.

Gotabaya Rajapaksa obećao je da će podnijeti ostavku i otvoriti put za "miran prijenos vlasti" nakon raširenih prosvjeda protiv njega zbog neviđene ekonomske krize u zemlji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Poniženje na Šri Lanki Predsjednik se uplašio privođenja pa pokušao pobjeći izvan zemlje, zaustavljen u zračnoj luci

Pročitajte i ovo Pobuna na Šri Lanki - 2 BIJES NARODA Pobuna protiv korumpiranih političara: Prosvjednici su zauzeli predsjedničku rezidenciju, premijerovu su i zapalili

Gotayaba (73) napustio je službenu rezidenciju u Colombu neposredno prije nego što su u rezidenciju u subotu upali deseci tisuća prosvjednika, i pokušao je prvo otputovati u Dubai no aerodromski službenici nisu htjeli otići u VIP salon i ondje mu otisnuti pečat na putovnicu.

Naredili zatvaranje škola

Šri Lanka se mjesecima suočava s manjkom osnovnih namirnica, dugotrajnim nestašicama električne energije i ogromnom inflacijom nakon što je ostala bez deviza nužnih za uvoz prijeko potrebni stvari. Vlada ne može platiti 51 milijardu dolara vanjskog duga i traži pomoć Međunarodnog monetarnog fonda. Šri Lanka je gotovo iscrpila svoje oskudne zalihe goriva.

Vlada je naredila zatvaranje ureda koji nisu nužni te škola kako bi se smanjilo putovanje na posao i uštedjelo gorivo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene