Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon žestokih prosvjeda

Predsjednik pobjegao na Maldive pa podnio ostavku, narod slavi: "Molim sve da podrže ovaj proces"

Šri Lanka narod slavi
Šri Lanka narod slavi Foto: Afp
Predsjednik parlamenta Šri Lanke prihvatio je u petak ostavku predsjednika Gotayabe Rajapakse, nakon što je Rajapaksa pobjegao u Singapur pred pobunom naroda izazvanom najgorom ekonomskom krizom u sedam desetljeća, te najavio da će dužnost predsjednika privremeno preuzeti premijer Šri Lanke.

Predsjednik parlamenta rekao je, obraćajući se naciji u televizijskom prijenosu uživo, da je Rajapaksina ostavka prihvaćena i da će premijer Ranil Wickremesinghe položiti prisegu kao obnašatelj dužnosti predsjednika Šri Lanke dok parlament ne izabere novog šefa države.

Pročitajte i ovo Zabava na Šri Lanki Dobio uvrede i prijetnje Organizirao zabavu za bijelce pa morao napustiti zemlju: "Nikada nismo podržavali i nećemo podržavati razne rasističke izjave" Prosvjed poljoprivrednika - 4 Ne odustaju Prosvjedi poljoprivrednika ne posustaju: "Zeleni plan se mora ukinuti, odvest će farme u bankrot"

"To će se dogoditi brzo i uspješno. Molim sve da podrže ovaj proces", rekao je predsjednik parlamenta Mahinda Yapa Abeywardena.

Wickremesinghe je u srijedu imenovan obnašateljem dužnosti predsjednika nakon što je Rajapaksa pobjegao iz zemlje, ali sada mora biti ponovno imenovan na tu dužnost u svjetlu službeno prihvaćene predsjednikove ostavke.

Pobjegao sa suprugom na Maldive

Prema riječima predsjednika parlamenta proces izbora novog predsjednika trebao bi se okončati unutar sedam dana, a parlament Šri Lanke bi na sjednici u subotu trebao odlučiti kada će to zakonodavno tijelo s 225 mjesta birati novog predsjednika.

Dosadašnji predsjednik Rajapaksa je ranije ovog tjedna sa Šri Lanke prvo pobjegao na Maldive sa suprugom i dva zaštitara nakon što su protuvladini prosvjednici upali u njegovu službenu rezidenciju u Colombu dok zemlju pogađa ozbiljna ekonomska kriza i drastična nestašica goriva.

U petak rano ujutro ukinut je policijski sat, uveden na tom području u četvrtak, rekao je glasnogovornik policije Nalin Thalduwa.

Pročitajte i ovo prosvjedi u Šri Lanci Uveden policijski sat Proglašeno izvanredno stanje: Predsjednik pobjegao na Maldive, zatvaraju se škole...

Pročitajte i ovo Ilustracija Poniženje na Šri Lanki Predsjednik se uplašio privođenja pa pokušao pobjeći izvan zemlje, zaustavljen u zračnoj luci

Ulični prosvjedi protiv ekonomske krize na Šri Lanki tinjali su mjesecima, a vrhunac je bio prošlog vikenda kada su stotine tisuća ljudi preuzele vladine zgrade u Colombu. Optužili su obitelj Rajapaksa i saveznike za nevjerojatnu inflaciju, nestašicu osnovnih dobara i korupciju.

Šri Lanka je započela razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom o potencijalnom zajmu, ali ih je prekinuo najnoviji politički kaos.

Glasnogovornik MMF-a Gerry Rice rekao je u četvrtak da su još uvijek u kontaktu s vladinim dužnosnicima na tehničkoj razini, ali se nadaju nastavku dijaloga na visokoj razini "što je prije moguće".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene