Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reaktori vraćeni u pogon

U New Yorku redovi za benzin kao tijekom velike naftne krize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redovi, koji se zbog nestašice benzina nakon oluje Sandy stvaraju na crpkama diljem New Yorka, mnoge su podsjetili na slične prizore iz vremena velike naftne krize prije 40-ak godina.

Redovi vozila u New Yorku koja čekaju na gorivo u petak su se još produžili jer se kupovina iz straha od nestašice pojačala iako su naftovodi i tankeri ponovno u ograničenoj mjeri počeli opskrbljivati grad.

Obnova opskrbe strujom, koju je prekinuo uragan Sandy, za više od osam milijuna domova i tvrtki najbolja je nada za poboljšanje opskrbe gorivom. Rad u složenoj mreži spremišta i cijevi njujorške luke i dalje je ograničen. Dvije rafinerije u New Jerseyu su zatvorene, a jedna je pretrpjela velike štete. Benzin i dizelsko gorivo potrebno je i domaćinstvima i tvrtkama za rad generatora koji im osiguravaju struju. Vlasti nastoje riješiti to pitanje, ali bez struje za crpke i spremnike lanac opskrbe ne može funkcionirati. Neki ljudi su redove na benzinskim postajama usporedili s onima koji su se mogli vidjeti za naftne krize sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Pročitajte i ovo Gorivo - 1 Neslužbeno Loša vijest za vozače: Sljedeći tjedan poskupljuje jedna vrsta goriva Ilustracija policijskog očevida u New Yorku Očevid u tijeku Pronađen leš u gradskom rezervoaru: Stanovnici pozvani da prije uporabe vodu prokuhaju

>> Satelitske snimke: Evo što je Sandy učinila New Jerseyu!

Bijela kuća će nastaviti razmatrati mogućnosti za pomoć građanima u rješavanju problema koje je stvorio uragan Sandy ali nema najava da se razmatra posezanje u naftne rezerve. "Nemam novih mjera za objaviti", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney novinarima na pitanje hoće li SAD razmotriti otvaranje strateških naftnih pričuva kako bi se otklonila nestašica goriva nastala nakon oluje.

Ponovno uključena tri nuklearna reaktora

U međuvremenu, tri nuklearna reaktora na sjeveroistoku SAD, zaustavljena tijekom prolaska oluje Sandy, ponovno su pokrenuta, objavilo je u petak američko ministarstvo energije. "Uprava za nuklearnu sigurnost u 7 je sati izvijestila da su svi reaktori na sjeverozapadu SAD, zaustavljeni zbog udara uragana Sandy, ponovno pokrenuti i postupno povećavaju proizvodnju", stoji u priopćenju ministarstva, koje navodi da je bez struje u SAD još oko 3,6 milijuna kućanstava, u odnosu na oko 8 milijuna na vrhuncu olujne krize.

Iznimno teške vremenske neprilike koje su pogodile istočnu obalu SAD uzrokovale su zaustavljanje triju reaktora (jednog u New Jerseyu i dva u New Yorku) u ponedjeljak i utorak zbog toga što je porast razine mora djelomično oštetio njihov sustav rashlađivanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene