Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U južnom dijelu Mitrovice su prosvjedovale Albanke protiv regionalnog administratora UNMIK-a Geralda Galluccija, a u sjevernom dijelu ponovno su prosvjedovali Srbi, pravosudni djelatnici koji traže jurisdikciju srbijanskih tijela u dijelu kosovskog pravosuđa.


Pedesetak Albanki, predstavnica civilnog društva, prosvjedovalo je drugi dan za redom ispred regionalnog sjedišta UNMIK-a i zahtijevalo odlazak regionalnog administatora UNMIK-a Geralda Galluccija te najavilo prosvjede sve dok taj američki diplomat ne bude prisiljen napustiti Mitrovicu.

Vezani članci Slika nije dostupna Kosovo: U sjevernoj Mitrovici ubijen vijećnik Samostalne liberalne stranke Slika nije dostupna VIDEO Upao na biračko mjesto: Bacio suzavac i razbio biračke kutije!

Protiv daljnje suradnje s Galluccijem prvi se izjasnio predsjednik općine Mitrovice Bajram Rexhepi, a podržao ga je i kosovski premijer Hashim Thaqi zbog toga što je Gallucci kritizirao akciju UNMIK-ove policije i KFOR-a tijekom sukoba sa Srbima u Mitrovici 17. ožujka zbog navodno pretjerane uporabe sile. 

Gallucci je tada podnio ostavku, ali je ona odbijena u sjedištu UN-a u New Yorku.

Zbog svog stajališta Gallucci je u konfliktu i sa zamjenikom civilnog upravitelja UN-a Lawrencem Rossinom.

Srpski prosvjednici na sjeveru Mitrovice, koji prosvjeduju od 21. veljače, ponovno su zatražili legalizaciju rada srpskih djelatnika u okviru srbijanskog pravosudnog sustava.