Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na sjeveru Mitrovice, u kojoj je u petak zgradu općinskog i okružnog suda zaposjela skupina Srba, danas nema promjene stanja, a srpski prosvjednici zgradu i dalje drže pod nadzorom.


Policija u međuvremenu nije reagirala, dok prosvjednici, bivši djelatnici sudova, navode kako će ostati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi da se vrate na posao i da sudovi budu pod srpskom jurisdikcijom.

Vezani članci Slika nije dostupna Kosovo: U sjevernoj Mitrovici ubijen vijećnik Samostalne liberalne stranke Slika nije dostupna VIDEO Upao na biračko mjesto: Bacio suzavac i razbio biračke kutije!

Velik broj pripadnika policije za sada ne poduzima nikakve akcije čekajući da prosvjednici dobrovoljno napuste zgradu i dvorište suda.

Prema riječima glasnogovornika regionalne kosovske policijske službe za Mitrovicu Besima Hotija, u dvorištu zgrade nalazi se oko 50 prosvjednika, dok je 4-5 osoba unutar zgrade suda.

Hoti je izjavio novinarima kako se uskoro očekuje odluka o daljnim postupcima policije kako bi se proveo naputak civilnog upravitelja UN-a na Kosovu Joachima Rueckera da se zgrada suda ponovno vrati pod nadzor UNMIK-ove policije.

Od dolaska UN-ove uprave na Kosovo, sud se nalazi pod nadzorom UNMIK-a, a srpski djelatnici radili su u privatnim zgradama u sklopu srbijanskog pravosuđa.

Kosovski dužnosnici upozorili su u subotu kako neć dopustiti ugrožavanje kosovskih institucija, a kosovski ministar unutarnjih poslova Zenun Pajaziti ustvrdio je da su srpski stanovnici sjevera Mitrovice izmanipulirani.