Broj stradalih u obilnom snijegu i vremenskim nepogodama koje su zahvatile najviše dijelove Europe popeo se na 26.

Galerija


Stranica Severe Weather Europe u prognozi objavljenoj tijekom vikenda najavljuje da bi u nekim dijelovima alpskih zemalja moglo napadati i do metar i pol novog snijega jer dolazi novi arktički val, koji će od ponedjeljka do srijede zahvatiti središnju i dio istočne Europe.

Snijeg je zatrpao Austriju (Foto: AFP) - 2
Prognoze najavljuju novi snijeg u Alpama i arktički val u središnjoj i istočnoj Europi (Foto: Severe Weather Europe) - 1 Foto: Severe Weather Europe

Vezani članci Snijeg je zatrpao Austriju (Foto: AFP) - 2 Snježna apokalipsa u Austriji: U lavini poginuo tinejdžer, 40 mjesta u Alpama odsječeno od svijeta Snijeg u Austriji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Na snazi najviši stupanj opasnosti od lavina, u Austriji snijeg potpuno odsjekao od svijeta čak dvije tisuće ljudi

Prognoza najavljuje vrlo hladan zrak i snježne oluje u Alpama koje će donijeti još padalina.

Snijeg je zatrpao Austriju (Foto: AFP) - 2
Prognoze najavljuju novi snijeg u Alpama i arktički val u središnjoj i istočnoj Europi (Foto: Severe Weather Europe) - 2 Foto: Severe Weather Europe

"Nova snježna nepogoda može se očekivati u sjevernim Alpama, poglavito na području sjeverne i zapadne Austrije, južne Njemačke te srednje i istočne Švicarske. U nekim dijelovima Alpa u utorak će pasti najmanje 100 pa do 120 cm novog snijega, a ponegdje je moguće i više", objavio je Severe Weather Europe.

U Austriji poginula tri Nijemca, u Francuskoj dvojica djelatnika skijališta

Dvojica djelatnika skijališta u Morillonu u francuskim Alpama poginula su u nedjelju nakon detonacije eksploziva kojom su htjeli izazvati lavinu, a trojica Nijemaca poginula su u subotu u lavini u sjevernim Alpama Austrije, dok se za četvrtim još traga, javlja AP.

Ovim tragedijama broj stradalih u obilnom snijegu i vremenskim nepogodama koje su zahvatile najviše dijelove Europe popeo se na 26.

Nestanak njemačkih skijaša prijavila je u subotu supruga jednog od njih, a tijela muškaraca u dobi od 56, 36 i 32 godine pronađena su istoga dana nedaleko od skijaškog resorta u Lechu.

Policija najzapadnije austrijske provincije Vorarlberg nakratko je morala prekinuti potragu za četvrtim muškarcem iz grupe, 28-godišnjakom, zbog visokog snijega i opasnosti od nove lavine. Muškarci su navodno skijali stazom koja je u to vrijeme bila zatvorena. Iako su imali zaštitnu opremu i aktivirane zračne jastuke, podlegli su teškim ozljedama. Spasioci su njihova tijela locirali pomoću signala mobitela, javlja AP.

Nesreću u Francuskoj policija još istražuje. Stradala su dvojica nadzornika skijališta u francuskoj regiji Haute-Savoie nakon što su aktivirali eksploziv kako bi uklonili višak snijega prije nego što brojni skijaši izađu na staze.

Snježni kaos u Austriji i Njemačkoj ne jenjava. Vlasti su kratkotrajni predah od novih padalina u subotu iskoristile da počiste obilan snijeg s krovova i cesta, no već u noći na nedjelju počeo je padati novi.