Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽIVOT NA -50

Kako preživjeti u nahladnijem gradu na svijetu? "Obucite se kao kupus"

Jakutsk
Jakutsk Foto: Afp
Temperature su ovog tjedna u sibirskome Jakutsku pale na minus 50 Celzijevih stupnjeva tijekom neuobičajeno dugoga hladnog razdoblja u gradu koji slovi kao najhladniji na svijetu.

Jakutsk je smješten oko 5000 km istočno od Moskve na permafrostu ruskoga Dalekog istoka, a stanovnicima toga rudarskog grada nije neuobičajeno na termometru vidjeti temperature ispod minus 40 Celzijevaca.

"Protiv takve hladnoće se ne možete boriti. Ili se prilagodite i odijevate u skladu s vremenom ili ćete patiti", kaže je Anastasia Gruzdeva, koja je za izlazak van oko vrata omotala dva šala, na ruke stavila dva para rukavica, a na glavu nekoliko kapa i kapuljača.

Pročitajte i ovo Oluja u Kaliforniji - 3 IMA I PREMINULIH VIDEO Snažna oluja "pokosila" Kaliforniju: Preklopila su se dva fenomena - bomba ciklon i atmosferska rijeka

Pročitajte i ovo Snježna oluja u SAD-u - 4 "Znamo da se oluja vraća" Snijeg i led odnose nove žrtve, a SAD čekaju i dodatni problemi: Val vlage mogao bi izazvati bujične poplave

"U gradu se hladnoća baš i ne osjeti u tolikoj mjeri. Ili ti se mozak na to pripremi", rekla je, izlazeći u grad obavijen ledenom maglom.

Druga stanovnica Jakutska, Nurgusun Starostina koja na tržnici prodaje smrznutu ribu, bez potrebe za hladnjakom ili zamrzivačem, rekla je da nema posebnih tajni kako se nositi s hladnoćom. "Samo se treba toplo odjenuti, slojevito, poput kupusa."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene