Vulkan Sinabung na Sumatri bio je neaktivan godinu dana, a u zadnja tri dana imao je dvije erupcije. Vlasti upozoravaju ljude na mogućnost izbacivanja lave.


Indonezijski vulkan Mount Sinabung na Sumatri u ponedjeljak je uz gromoglasan zvuk, u drugoj erupciji u posljednja tri dana izbacio golem stup pepela visok pet kilometara, a nad čitavim se područjem, po pričanju očevidaca, nadvila tama.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) VIDEO Apokaliptične scene: Eruptirao podmorski vulkan, stanovnici zbog straha od tsunamija masovno napuštaju područje Vulkan Krakatoa (Foto: AFP) Najsmrtonosniji vulkan na svijetu: Krakatau 1883. eruptirao snagom većom od 13.000 atomskih bombi

Erupcija Sinabunga uslijedila je nakon jednogodišnje neaktivnosti vulkana i druga je od subote, kada su vlasti upozorile stanovnike i turiste na moguće izbacivanje lave.

Na dramatičnim snimkama jutrošnje erupcije što su ih snimili stanovnici vidi se golem oblak gustog pepela koji se uzdiže nad vrhuncem planine u Karu na sjeveru Sumatre, visoke 2460 metara.

U Indoneziji se probudio vulkan U Indoneziji se probudio vulkan (Foto: Afp)

"Zvučalo je poput udara groma, a trajalo je nešto manje od 30 sekundi", rekao je u telefonskom razgovoru Reutersu lokalni stanovnik Fachrur Rozi Pasi.

Stanovnicima i turistima preporučuje se da ostanu izvan radijusa vulkana od 3 km te da nose zaštitne maske kako bi umanjili učinak rasipanja vulkanskog pepela, stoji u priopćenju Agencije za vulkanologiju i ublažavanje geoloških katastrofa.

Zasad nema informacija o ljudskim žrtvama, a glasnogovornica agencije za civilno zrakoplovstvo rekla je da se letovi i dalje odvijaju nesmetano.

"Nad područjem oko Sinabunga nadvio se mrak", rekao je Gilbert Sembiring, koji je stigao u posjet prijatelju. "Ova je erupcija bila veća od one prije dva dana."

Sinabung se nalazi u jednoj od vulkanski najaktivnijih zemalja svijeta. Stoljećima je bio neaktivan prije nego što je ponovo erumpirao godine 2010.

Indonezija je smještena na Pacifičkom vatrenom prstenu, području poznatom po seizmičkoj aktivnosti i vulkanskim erupcijama. Na njezinu teritoriju nalazi se oko 130 aktivnih vulkana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju