Vulkan Sinabung na Sumatri bio je neaktivan godinu dana, a u zadnja tri dana imao je dvije erupcije. Vlasti upozoravaju ljude na mogućnost izbacivanja lave.


Indonezijski vulkan Mount Sinabung na Sumatri u ponedjeljak je uz gromoglasan zvuk, u drugoj erupciji u posljednja tri dana izbacio golem stup pepela visok pet kilometara, a nad čitavim se područjem, po pričanju očevidaca, nadvila tama.

Vezani članci Slika nije dostupna Odbijali nositi maske pa su dobili zadatak kopati grobove za žrtve koronavirusa Vulkan na Sumatri je aktivan (Foto: AFP) Erumpirao vulkan Sinabung: Stup pepela visok je 5 km, a niz padine šalje bujice usijanog plina!

Erupcija Sinabunga uslijedila je nakon jednogodišnje neaktivnosti vulkana i druga je od subote, kada su vlasti upozorile stanovnike i turiste na moguće izbacivanje lave.

Na dramatičnim snimkama jutrošnje erupcije što su ih snimili stanovnici vidi se golem oblak gustog pepela koji se uzdiže nad vrhuncem planine u Karu na sjeveru Sumatre, visoke 2460 metara.

U Indoneziji se probudio vulkan
U Indoneziji se probudio vulkan (Foto: Afp)

"Zvučalo je poput udara groma, a trajalo je nešto manje od 30 sekundi", rekao je u telefonskom razgovoru Reutersu lokalni stanovnik Fachrur Rozi Pasi.

Stanovnicima i turistima preporučuje se da ostanu izvan radijusa vulkana od 3 km te da nose zaštitne maske kako bi umanjili učinak rasipanja vulkanskog pepela, stoji u priopćenju Agencije za vulkanologiju i ublažavanje geoloških katastrofa.

Zasad nema informacija o ljudskim žrtvama, a glasnogovornica agencije za civilno zrakoplovstvo rekla je da se letovi i dalje odvijaju nesmetano.

"Nad područjem oko Sinabunga nadvio se mrak", rekao je Gilbert Sembiring, koji je stigao u posjet prijatelju. "Ova je erupcija bila veća od one prije dva dana."

Sinabung se nalazi u jednoj od vulkanski najaktivnijih zemalja svijeta. Stoljećima je bio neaktivan prije nego što je ponovo erumpirao godine 2010.

Indonezija je smještena na Pacifičkom vatrenom prstenu, području poznatom po seizmičkoj aktivnosti i vulkanskim erupcijama. Na njezinu teritoriju nalazi se oko 130 aktivnih vulkana.