U Ukrajini je od početka ruske invazije rođeno više od stotinu djece. Ona sa svojim majkama sada žive u improviziranim bolnicama i skloništima diljem zemlje.

Galerija Improvizirana pedijatrijska bolnica u Kijevu - 1 Improvizirana pedijatrijska bolnica u Kijevu - 2 Alena Šinkar u improviziranom kijevskom rodilištu +0 Roditelji s djetetom u improviziranom kijevskom rodilištu

Iako se u mnogim dijelovima Ukrajine mogu čuti odjeci eksplozija bombi, život u toj državi nije stao. Diljem nje, u improviziranim se rodilištima rađaju djeca.

Među novim majkama je i Katerina Suharokova, koja je rodila u bolnici u Mariupolju, gradu koji se nalazi na jugoistoku Ukrajine, u blizini granice s Rusijom.

Ilustracija Ruska vojska napreduje prema najvećoj nuklearki u Europi. Kuleba: "Kako možete spavati kada su ukrajinska djeca pod bombama"

"Bila sam nervozna zbog rađanja djeteta u ovakvim vremenima", rekla je 30-godišnjakinja za Associated Press, te drhtećim glasom dodala: "Zahvalna sam doktorima koji su pomogli bebi u ovakvim uvjetima. Vjerujem da će sve biti u redu."

Improvizirana pedijatrijska bolnica u Kijevu - 1 Improvizirana pedijatrijska bolnica u Kijevu - 2 (Foto: Afp)

Podrum rodilišta u Mariupolju pretvoren je u sklonište i jaslice. Britansko ministarstvo obrane objavilo je da je Mariupolj jedan od gradova koji je zadnjih dana pod teškom ruskom artiljerijom. U tom su gradu mnogi ljudi novi dom pronašli u teretani koju su pretvorili u sklonište. Snimke iz njega možete pogledati u videu ispod.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova na svojem je Twitteru objavilo da je od početka rata rođeno više od stotinu djece uz poruku: "Život ide dalje."

"Nadam se da će ovo dijete doživjeti mir"

Alena Šinkar u kijevskom je rodilištu već tjedan dana te je cijelu invaziju provela u improviziranom skloništu.

"Probudila sam se 24. veljače u pet ujutro. Čula sam eksploziju i vriskove žena. Rat je počeo. Nisam mogla vjerovati. Mislila sam da je noćna mora", rekla je.

Dmitro Govsejev, ravnatelj kijevskog rodilišta, rekao je da većina njegovog tima nije napustila kijevsku bolnicu od početka invazije: "Oko 70 posto osoblja je ovdje stalno i izmjenjujemo se po smjenama."

Šinkar je također ispričala da je vidjela da se žene odmah nakon carskog reza, bez da su se odmorile, odvozi u podzemno sklonište kako bi ih se zaštitilo od bombardiranja.

Smrt liječnice i njenog nećaka Otišla po tijelo nećaka kojeg je ubila ruska raketa, pa i sama stradala u napadu: ''To su neljudi, teroristi!''

"Ne bih trebala biti pod stresom pa se pokušavam smiriti. Ovo što se događa je grozno. Živimo u pravom paklu", ispričala je.

Na kraju razgovora je dodirnula svoj trbuh i rekla: "Nadam se da će ovo dijete doživjeti mir."

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju