Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sedmi dan napada

U Gazi više od 400 mrtvih, bombardiranje se nastavlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je u petak, sedmog dana svoje ofenzive, nastavio zračne napade na pojas Gaze u kojima je prethodnoga dana ubijen vođa islamističkog pokreta Hamasa, a od početka izraelske operacije 27. prosinca poginulo najmanje 420 Palestinaca.

Svjedoci u Gazi su potvrdili da je u bombardiranju u noći na petak ranjeno nekoliko osoba, ali da nema mrtvih. Glasnogovornik izraelske vojske izjavio je da su meta napada tijekom noći bile lansirne rampe i skladišta oružja, ne navodeći druge potankosti.

Pročitajte i ovo Bombardiranje u Rafi Grad Rafah Novo bombardiranje u pojasu Gaze: "Izrael nam je uputio upozorenje, nastao je kaos" Razorena Gaza Nastavljaju se pregovori Korak do primirja u Gazi: "Izrael je sve prihvatio i sada se čeka odluka Hamasa"

Visoki čelnik Hamasa poginuo je u četvrtak u izraelskom napadu, šestog dana izraelske operacije, u času kada izraelski premijer Ehud Olmert tvrdi da ne želi 'dugi rat'. Nizar Rayan, najviši čelnik koji je žrtva ofenzive, poginuo je zajedno sa svoje 4 supruge i desetero od dvanaestero djece te dvoje susjeda u napadu na peterokatnicu u kojoj je živio, u izbjegličkom logoru Jabaliya, na sjeveru pojasa Gaze. 

>> Ubijen Hamasov čelnik

>> Hamas će bezuvjetno prihvatiti prijedloge EU-a

>> Izrael nastavlja napade u Gazi

Prvak najradikalnijeg krila islamističkog pokreta poznat je po svojim govorničkim sposobnostima i po žestokim izjavama protiv Izraela, ali i protiv Palestinske samouprave Mahmuda Abbasa kojega je Hamas 2007. protjerao iz Gaze. Izraelska vojska je potvrdila napad, rekavši da je u zgradi bilo skladište oružja i telefonska centrala Hamasa.

Prema hitnoj medicinskoj službi u pojasu Gaze, 420 Palestinaca je poginulo, a oko 2.000 je ranjeno od 27. prosinca, kada je počela operacija 'Tvrdo olovo' kojom Izrael želi zaustaviti palestinsko raketiranje svog teritorija. Najmanje četvrtina žrtava su civili, među kojima žene i djeca, prema UN-u.

Hamas je pozvao Palestince na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu da u petak podupru 'dan gnjeva' i pridruže se povorkama prosvjednika koji će krenuti ispred Platoa džamija u Jeruzalemu i 'iz svih džamija na Zapadnoj obali'.

Operaciju u Gazi podupire 71 posto Izraelaca, prema anketi koju je objavio dnevnik Haaretz. Na diplomatskom planu, Libija je UN-ovu Vijeću sigurnosti podastrla nacrt rezolucije u kojoj poziva Izrael i Hamas na trenutačno primirje koje će obje strane bezuvjetno poštovati.

Izrael potvrdio da pušta strance iz Gaze

Izrael će dopustiti da 443 stranca koji žive u Pojasu Gaze u petak napuste to područje, priopćio je dužnosnik izraelskog ministarstva obrane.

Mnogi od stranaca koji žive u Gazi su supružnici Palestinaca, a dozvola da napuste to područje mogla bi biti dio priprema za eskalaciju sukoba. Među strancima su državljani SAD-a, Rusije, Moldavije, Ukrajine, Turske i Norveške.

Granični prijelaz Erez biti če za njih otvoren u petak ujutro.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene