Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirovinska reforma

Veliki štrajk paralizirao Francusku: Ne rade škole, javni prijevoz, nema vijesti na radiju i televiziji...

Drugi štrajk u Francuskoj poremetio je u utorak proizvodnju električne energije, nastavu u školama i funkcioniranje javnog prijevoza, nakon što je vlada najavila produljenje dobi za odlazak u mirovinu.

U Francuskoj je u tijeku nacionalni štrajk protiv mirovinske reforme. Poremećen je javni prijevoz u Parizu, polovica odgojitelja i učitelja osnovnih škola napustila je posao, a javne RTV kuće puštale su glazbu umjesto informativnog programa. U nekim srednjim školama prosvjedu su se pridružili i učenici.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!" Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja

Francuzima se ne sviđa plan predsjednika Macrona o podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine i odgađanju dobi za stjecanje prava na punu mirovinu. Taj zakon idući tjedan stiže u Nacionalnu skupštinu.

"Radila sam 15 godina u prodaji i bila sam na nogama", kaže stanovnica Pariza Marie-Noeline Mwamba. "Imala sam sreću krenuti drugim smjerom, ali znam da je ljudima koji su bolesni jako teško stajati. Ovisno o mukotrpnosti posla, jednostavno je nemoguće dočekati tu dob", objašnjava.

Francuska je zemlja u kojoj se "uvijek, baš uvijek prosvjeduje protiv svega i svačega", kaže Nicolas Jeffroy, stanovnik Pariza. "Legitimno je prosvjedovati protiv pomicanja dobi za odlazak u mirovinu. Ali, eto, mi smo u zemlji u kojoj se uvijek prosvjeduje."

"Društveno nazadovanje"

Veoma nepopularna reforma, protiv koje je još 19. siječnja mirno prosvjedovao jedan do dva milijuna ljudi, predviđa pomicanje dobne granice za umirovljenje sa 62 na 64 godine, što su jednoglasno odbili sindikati, ali i lijeve i krajnje desne oporbene stranke.

Sindikati su najavili prosvjede diljem Francuske u nastojanju da zadrže pritisak na vladu te se nadaju da će odaziv biti jednak onome od 19. siječnja.

"Ova je reforma nepoštena i okrutna", rekao je Luc Farre, glavni tajnik sindikata javnih službenika UNSA. Po njegovim riječima, pomicanje granice za odlazak u punu mirovinu na 64 godine društveno je nazadovanje.

Zbog štrajka od srijede ujutro prometuje jedan od tri brza vlaka (TGV), a još manje lokalnih i regionalnih vlakova. Promet pariškom podzemnom željeznicom također je u kaosu.

Polovica učitelja osnovnih škola nije došla na posao, štrajkaju radnici u naftnim rafinerijama i ostalim sektorima, uključujući i javne medije koji su umjesto vijesti puštali samo glazbu.

Ankete pokazuju da se velika većina Francuza protivi reformi, no predsjednik Emmanuel Macron i njegova vlada ne pokazuju znakove odstupanja .

7000 amandmana

Macron ponavlja da je to ključna reforma kako bi se mirovinski sustav održao na životu.

Vlada tvrdi da se povisivanjem dobne granice i produljenjem uplata treba zajamčiti financijska stabilnost francuskog mirovinskog sustava, što protivnici reforme osporavaju.

Sindikati tvrde da postoji drugi način da se osigura održivost mirovinskog sustava te kao rješenje problema navode oporezivanje superbogatih i veći doprinos poslodavaca i imućnijih umirovljenika.

Vlada je u nacrtu zakona napravila neke ustupke spuštanjem dobi odlaska u mirovinu sa 65 na 64 godine te određivanjem minimalne mirovine na 1200 eura mjesečno za sve.

Novi štrajkovi već se najavljuju u lukama, rafinerijama i elektranama od 6. veljače. Željezničari su najavili štrajk za 7. i 8. veljače, s mogućim ponovnim izlaskom na ulicu "već sredinom veljače", upozoravaju sindikati CGT i SUD.

Nacrt zakona stiže u ponedjeljak u Narodnu skupštinu, gdje će o njemu prvo raspravljati odbor. Upućeno je više od 7000 amandmana, uglavnom iz redova ljevice.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene