Radnici Čistoće
Radnici Čistoće Foto: Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga - ZET Dražen Jović izjavio je u utorak da je uprava Holdinga sindikatima, s kojima je u procesu mirenja, dan prije isteka tog procesa dala novu ponudu o povećanju materijalnih prava u komunalnoj tvrtki koju treba analizirati.


"Jučer je došlo do novog momenta u procesu mirenja, Uprava Holdinga sindikatima je ponudila novi paket povećanja materijalnih prava koji je na tragu onoga što su sindikati tražili još u studenom”, rekao je Hini Dražen Jović, koji, zajedno s predstavnicima još četiriju sindikata, sudjeluje u procesu mirenja.

Vezani članci Tomislav Tomašević postigao dogovor sa sindikatima - 17 Postignut dogovor u Zagrebu: Radnicima veće plaće, građanima veći računi. Oglasili se šef Holdinga i šef sindikata Vanja Margetić, reporter Hoćemo li se opet gušiti u smeću? "Nikome nije u interesu da dođe do generalnog štrajka"

Uoči nastavka mirenja pregovarački odbor sindikata u 9 sati se sastaje sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, a nastavak pregovora s Upravom Holdinga je u 17 sati u Vukovarskoj ulici.

Pregovori počeli prošle jeseni 

Pregovori o povećanju materijalnih prava radnicima Zagrebačkog holdinga počeli su još prošle jeseni.

Predstavnici radnika zahtijevali su paket povećanja plaća težak 87 milijuna kuna godišnje. Cilj pregovora bio je potpisivanje dodatka Kolektivnom ugovoru radnika Holdinga.

No te su pregovore, nezadovoljni ponudom uprave, sindikati prekinuli krajem prosinca, zbog čega je u siječnju i počeo zakonski proces mirenja.

U međuvremenu je uprava Holdinga donijela jednostrane odluke o povećanju materijalnih prava radnicima, s tim da su povećanjem određenih dodataka plaće od 1. siječnja najviše rasle onima s najnižim primanjima, a ta povećanja ukupno su teška 60 milijuna kuna godišnje.

"Komunalnim radnicima od siječnja plaće su porasle 13 posto, dok su onima s najvećim plaćama rasle za 5 posto", izjavio je ranije gradonačelnik Tomašević.

Iako ni jedna ni druga strane ne otkrivaju u čemu je točno bio prijepor između uprave i socijalnih partnera, Tomašević je prošlog tjedna optužio sindikate da su tada tražili linearno povećanje plaća svim radnicima Holdinga, a da je Uprava željela socijalno pravedniji model po kojem bi se, u okolnostima inflacije, najviše povisile onima koji imaju najmanje.

"To je spin. Naravno da osnovice morate dignuti svim radnicima. Mi smo tražili cijeli paket, linearno povećanje osnovice, neoporezive dijelove i paket i modalitet kako bi radnici s nižim plaćama dobili više, te da se završi sistematizacija", odgovorio je Jović na optužbe gradonačelnika.

Jović je istaknuo da se nakon sastanka s gradonačelnikom, nastavak pregovora s Upravom Zagrebačkog holdinga očekuje u 17 sati.

Iako su krajem prosinca sindikati najavljivali da, ne dođe li do dogovora u procesu mirenja, postoji mogućnost i za iskorištavanjem svih zakonski predviđenih akcija - pa i štrajkova, Jović sada poručuje kako se vjerojatno danas ništa "revolucionarno" neće potpisati, nego je vjerojatno da će se o povećanjima plaća nastaviti razgovarati.

Danas sastanak i s predstavnicima radnika Čistoće

Jović je dodao i da će se danas održati i prvi sastanak predstavnika sindikata u zagrebačkoj Čistoći, radnika, uprave Holdinga te gradske uprave, na kojemu će se razgovarati o preostalih šest zahtjeva za povećanje materijalnih prava koje su prošlog tjedna tražili radnici u nezakonitom štrajku.

"Ako dođe do štrajka, sve će stati"

U posljednja četiri dana, kazao je sinoć za HRT Jović, ima pomaka, ali je naglasio kako je u utorak dan D.

Damir Bakić, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini s liste Možemo! također je rekao da ima pomaka. Raspravlja se o povećanju osnovice te dodataka na plaću, neoporezivim davanjima te o korekciji koeficijenata.

Na pitanje kako bi izgledalo da dođe do generalnog štrajka radnika, Jović je odgovorio kako bi se završio proces mirenja, nakon toga bi sindikati odredili poslove koji se ne smiju prekidati.

"Ako dođe do štrajka sve će stati u Gradu Zagrebu. Od Zrinjevca, Čistoće, Zagrebačkih cesta, Zagreb parkinga, Gradskih groblja, dakle, svih sastavnica Holdinga", istaknuo je je Dražen Jović.

Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet u 11 sati održat će redovnu konferenciju za medije.

  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju