Kinesko nacionalno povjerenstvo za zdravlje priopćilo je da je ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom do kraja dana u srijedu porastao na 170, dok je broj zaraženih porastao za više od 1700 zabilježenih slučajeva. A peti slučaj zaraze u toj državi potvrdila je i Francuska.

Galerija


Do kraja dana u srijedu potvrđeno je ukupno 7736 slučajeva zaraze koronavirusom, uz još 12167 mogućih zaraženih osoba, priopćilo je Kinesko nacionalno povjerenstvo za zdravlje u četvrtak. Od toga je 1239 ljudi u kritičnom stanju.

Od 170 dosadašnjih smrtnih slučajeva, 162 su zabilježena u epicentru epidemije, u provinciji Hubei.

Slika nije dostupna Panika zbog koronavirusa: U očaju na glavu stavljaju plastične boce i vrećice, stručnjaci upozoravaju na veliku opasnost

Stanovnici Wuhana međusobno se bodre Snimka iz epicentra zaraze: Tisuće stanovnika Wuhana u praznom gradu izlaze na balkone zgrada i pjevaju pjesme

Virus, koji je u međuvremenu zahvatio čitavu zemlju, proširio se diljem svijeta, pa je tako 70 slučajeva zaraze zabilježeno u više od 20 zemalja, među kojima su Japan, Njemačka, Tajvan, Vijetnam i Francuska koja je potvrdila i peti slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o kćeri 80-godišnjaka koji je već hospitaliziran s istom dijagnozom, rekla je u srijedu ministrica zdravstva te zemlje Agnes Buzyn.

Buzyn je također kazala da su iz Francuske u Kinu upućena dva zrakoplova namijenjena evakuaciji francuskih državljana iz kineskog grada Wuhana.

WHO održao još jedan sastanak

Stručno povjerenstvo Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u četvrtak se ponovno sastalo kako bi odlučilo o tome hoće li brzo širenje zaraze proglasiti javnozdravstvenom opasnošću od međunarodne važnosti. Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je kako ta organizacija "duboko žali" što je rizik od širenja virusa u nekoliko prošlotjednih izvješća ocijenila "umjerenim" umjesto "visokim".

Tijekom noći su se rastućem broju zrakoplovnih kompanija koje su otkazale neke ili sve letove u Kinu pridružili i Lufthansa, KLM, Finnair, American Airlines te IndiGo.

Iz Wuhana je već evakuirano 200-tinjak Amerikanaca te 206 Japanaca, a Hong Kong je zatvorio šest od 14 kopnenih prijelaza u Kinu. Europska komisija objavila je i da oko 600 europskih državljana također traži evakuacija iz Wuhana, a otkazana su i sva sportska natjecanja koja su bila predviđena u veljači u Kini. (Hina)