Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izložba 'Dobrodošla Hrvatska'

U četvrtak počinje summit EU-a posvećen nezaposlenosti mladih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici zemalja članica Europske unije sastat će se u četvrtak i petak na dvodnevnom summitu u Bruxellesu, na kojem će glavna tema biti nezaposlenost mladih, koja je u nekim zemljama dosegnula rekordne razine.

Na summitu će zadnji put kao promatrač sudjelovati hrvatski premijer Zoran Milanović, koji će već na prvom sljedećem sastanku Europskog vijeća biti punopravni sudionik.

Milanović će prije početka summita otvoriti izložbu "Dobrodošla Hrvatska" ispred Europskog parlamenta te sudjelovati na sastanku predsjednika država, predsjednika vlada i zamjenika predsjednika vlada iz Stranke Europskih socijalista (PES).

>> Nezaposlenost u Hrvatskoj kvari prosjek EU

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Dnevniku Nove TV Samit EU Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Jasno se vidjelo da unutar vijeća i unutar zemalja članica ne postoji suglasnost oko situacije na Bliskom istoku" Slika nije dostupna Rukovanje u Banskim dvorima VIDEO Ostojićeva čestitka Mimici: 'Gledam te i žalim te!'

"Tijekom sljedeća dva dana naš cilj prije svega treba biti dogovor o opipljivim mjerama za smanjenje visoke stope nezaposlenosti s kojom su suočene naše zemlje članice, posebice među mladima", stoji u pismu predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya kojim čelnike zemalja članica poziva na summit.

Van Rompuya kao prioritete navodi ubrzanje rada na Inicijativi za zapošljavanje mladih, uspostavu sheme s jamstvima za mlade i mobilizaciju svih raspoloživih sredstava, povećanje mobilnosti mladih.

Čelnici će razgovarati i o prijedlogu Europske komisije o stvaranju privatnih europskih dugoročnih investicijskih fondova koji bi svoj kapital investirali u poduzeća i dugoročne projekte, posebice u infrastrukturu.

>> Španjolska od 1. srpnja uvodi ograničenja za hrvatske radnike

Zbog nedostatka javnih sredstava za investiranje, Komisija predlaže da se angažiraju privatna sredstva za investicije, koje ne donose brzi povrat uloženog, ali koje su prijeko potrebne i koje mogu povećati zaposlenost. Cilj je privući mirovinske fondove i osiguravajuća društva da ulažu novac u dugoročne projekte.

Predsjednik Europske investicijske banke (EIB) Werner Hoyer i predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso predstavit će zajedničko izviješće o financiranju gospodarstva. U raspravi će sudjelovati i predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi.

Čelnici bi trebali pokrenuti novi investicijski akcijski plan s mjerama za potporu malim i srednjim poduzećima i za financiranje gospodarstva, kako je predviđeno u Paktu za stabilnost i rast, koji je usvojen prošle godine, ali koji se slabo provodi. Glavni cilj te inicijative je osigurati što bolju iskorištenost deset milijardi eura s kojima su članice nedavno dokapitalizirale Europsku investicijsku banku kako bi mogla financirati mala i srednja poduzeća i pridonijeti borbi protiv nezaposlenosti mladih.

U proračunskom okviru za sljedeće sedmogodišnje razdoblje predviđeno je šest milijardi eura za zapošljavanje mladih, koje će moći koristiti regije sa stopom nezaposlenosti mladih većom od 25 posto. Prema podacima Eurostata, stopa nezaposlenosti među mlađima od 25 godina u Hrvatskoj iznosi 51,8 posto.

>> Mimica se oprostio od kolega: 'Bilo je zadovoljstvo raditi s vama'

Europska komisija je prije nekoliko dana pozvala države članice koje u nekim područjima imaju stopu nezaposlenosti višu od 25 posto da do listopada predstave plan provedbe inicijative "Jamstvo za mlade", koja predviđa da se nezaposlenim mladim ljudima brzo ponudi zaposlenje ili daljnja edukacija. Svim mladima mlađima od 25 koji izgube posao ili ga ne pronađu nakon završenog školovanja trebalo bi u roku od četiri mjeseca ponuditi kvalitetno zapošljavanje, nastavak edukacije, izobrazbu ili praksu.

Čelnici EU-a na summitu će potvrditi preporuke zemljama članicama koje je Europska komisija objavila na temelju nacrta ekonomskih programa i proračuna zemalja članica. S tim se završava treći ciklus Europskog semestra, novog instrumenta za bolju koordinaciju ekonomskih i proračunskih politika zemalja članica.

>> BiH: Od 1. srpnja sporazumi s EU primjenjuju se i na Hrvatsku

U petak, drugi dan summita, Herman Van Rompuy podnijet će izviješće oko planova za tješnju integraciju eurozone. O tom pitanju, koje je trebalo biti glavom temom ovoga summita, ne očekuje se sadržajna rasprava jer to ne želi Njemačka dok ne prođu parlamentarni izbori u toj zemlji, zakazani za 22. rujna.

Čelnici EU-a trebali bi prihvatiti preporuku ministara vanjskih poslova da se sa Srbijom otvore pristupni pregovori, najkasnije u siječnju sljedeće godine, a s Kosovom pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene