Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DRUŠTVENO SAZRIJEVANJE

Ljubav i jednakost u Crnoj Gori: U Budvi sklopljeno prvo istopolno partnerstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općini Budva pripala je čast da bude izabrana kao destinacija na čijem području je zaključeno prvo životno partnerstvo osoba istoga spola.

Zastupnici dijela vladajuće koalicije u Crnoj Gori podržani od strane oporbenih SDP-a i DEMOS-a usvojili su 1. srpnja Zakon o istospolnom partnerstvu, za čije je usvajanje bio potreban 41 glas od ukupno 81 zastupnika u crnogorskom parlamentu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čin osudila i crkva Urezali mu križ na grudima i opljačkali ga: Na brutalan i stravičan zločin stižu žestoke osude

Usvojeni zakon predviđa da istospolni partneri mogu sklapati brak, da nasljeđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na mirovinu i socijalno osiguranje, posjete u bolnicama, da zajedno brinu o djeci, ali i obvezu da se brinu o djetetu svog partnera ako nema bliže obitelji. Prijedlog ne sadrži izričitu odredbu da mogu usvajati djecu, no dozvoljava zajedničku brigu o djeci jednog/e od partnera/ica.

Općini Budva pripala je čast da bude izabrana kao destinacija na čijem području je zaključeno prvo životno partnerstvo osoba istoga spola, kazala je portalu vijesti.me tajnica za lokalnu samoupravu Milijana Vukotić Jelušić.

U pitanju su dvije mlade žene, porijeklom s Balkana, a žive i rade u inozemstvu.

''One su se obratile Sekretarijatu za lokalnu samoupravu odmah po stupanju na snagu Zakona o životnom partnerstvu osoba istoga spola, odnosno 15. srpnja 2021. godine. Naravno, mi smo kao općina poduzeli sve neophodne postupke kako bi se ovaj zakon i svi podzakonski akti u vezi s istim mogli nesmetano primjenjivati. Osigurali smo registar partnerstava, propisani izvod iz registra koji se uručuje partnerima odmah po zaključivanju partnerstva, kao i prisustvo vijećnika u skladu sa spomenutim Zakonom. Tijekom same ceremonije, koja je upriličena u zgradi Općine Budva, partnerima su predočena prava i obaveze u skladu sa Zakonom, a riječima Duška Radovića o ljubavi i zajedničkom životu je objašnjeno i ono što nije obuhvaćeno zakonom. Raduje nas da smo bili u prilici da prvi primjenimo Zakon o životnom partnerstvu i želimo sreću i puno ljubavi partnericama u zajedničkom životu'', kazala je Vukotić Jelušić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene