Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na briselskom summitu glavna tema trebalo bi biti rješenje migrantske krize no hodnicima sve više odzvanja - Brexit.


Šefovi zemalja članica trebali su se u petak sastati na radnoj večeri na kojoj bi se dalje raspravljalo o mogućnosti Brexita, odnosno izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. Za Brexit trenutno na stolu postoji nekoliko rješenja, no valja naglasiti kako je za bilo koje rješenje potrebna suglasnost svih zemalja članica.

Vezani članci Brexit, ilustracija Brexit: Nastavljeni pregovori o trgovinskim odnosima Brexit, ilustracija Od Brexita bez dogovora najveću štetu imale bi Njemačka, Nizozemska i Francuska

Od svih uvjeta koje David Cameron postavlja Bruxellesu, najsporniji je onaj o ukidanju socijalnih benefita radnicima iz drugih zemalja članica koji rade u Velikoj Britaniji. Iako je Cameron govorio o periodu od 7 godina na koji bi se ta odredba protegnula, sada se pokazalo kako bi ipak htio da taj period traje čak 13 godina. Bruxelles mu nudi 4 godine budući da bi se to izravno kosilo s jednim od temelja Europske unije - slobodnim kretanjem radnika.

David Cameron se nalazi na prekretnici, sve više ljudi želi van, a i gradonačelnik Londona je poslao poruku Cameronu kako se i on zalaže za izlazak.

Francuska također ima primjedbe o financijskom sektoru, ne žele da financijski sektor Velike Britanije ima prednost pred financijskim sektorima ostalih zemalja članica.

Što s migrantskom krizom?

U Bruxellesu se pozdravlja odluka pridruživanja NATO-a Frontexu, a što se tiče situacije na balkanskoj ruti, tu je situacija malo drugačija od onoga što smo u četvrtak čuli u Zagrebu na sastanku šefova policija.

Jasno su istaknuli da se treba dokinuti politika propuštanja i nekoordinacija na ruti. To znači da bi Hrvatska sama trebala napraviti razvrstavanje, odrediti tko može ući, tko ne, tko može podnijeti zahtjev za azil i zbrinuti te ljude dok im se procesuira zahtjev o azilu. EU od toga neće odustati.

Premijer Tihomir Orešković se sastao i s Viktorom Orbanom te su dogovorili da bi se uskoro ukinula mjera zatvaranja željezničkih pravaca između Hrvatske i Mađarske.