Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

'Europa neće donijeti rješenje na ovom summitu, niti će ga donijeti na budućim summitima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bruxellesu se u četvrtak razgovaralo o problemu izbjeglica i imigranata, no nikakvo rješenje, sasvim sigurno, neće biti doneseno.

Europa neće donijeti rješenje na ovom summitu niti na ostalim summitima koji će biti u budućnosti, jer ovo nije summit novih inicijativa nego učvršćivanje svega što se do sada nije dobro provodilo.

Pročitajte i ovo Gužva na St. Pancrasu posljedica Brexita Gradonačelnik upozorio: "Nove kontrole Europske unije izazvat će kaos!" Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Dnevniku Nove TV Samit EU Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Jasno se vidjelo da unutar vijeća i unutar zemalja članica ne postoji suglasnost oko situacije na Bliskom istoku"

Ostaje se pri tome da će se u EU propuštati ljude koji su izbjegli iz ratnih zona, ne i druge, kao što neće propuštati ni one koji nisu zatražili azil, a imali su na to pravo. Nadalje, ljudi iz ratnih zona koje će se propustiti u EU, neće moći birati u koju zemlju žele ići već će ih se na temelju kvota o kojima se ranije govorilo, slati u zemlje članice koje Europa odredi.

Danas je zasjedala i Višegradska skupina, ne zna se točno što su zaključili, ali činjenica je da oni imaju plan B u slučaju da EU ne napravi u tjedan dana učinkovit plan s Turskom da se stegne granica između Grčke i Makedonije.

Sve to je podcrtano novim pravilima o propuštanju izbjeglica koje je donijela Austrija, a o kojima će mišljenje od pravne službe Komisije tražiti i sam Juncker. Njega zanima jesu li ta pravila u skladu s europskim pravom.

U Bruxellesu je i Viktor Orban koji se sastao s Tomislavom Kramarkom. Naime, Mađarska zatvara od 21. 3. sva tri ključna željeznička granična prijelaza s Hrvatskom, no kako doznajemo iz Mađarske misije u Bruxellesu, to je stara stvar koja je na snazi od 10 mjeseca te da su sad to zapravo produžili za mjesec dana.

Što s Brexitom?

Što se potencijalnog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU tiče, to je jedno vrlo osjetljivo pitanje. Nijedan građanin EU ne bi volio biti u Uniji u kojoj nema UK, što zbog tržišta, što zbog političke protuteže prema Njemačkoj. Ne zna se hoće li izaći, ali prema anketama potpora tome sve više i više raste.

David Cameron ima 4 uvjeta koja je postavio, najsporniji je onaj o socijalnim pravim za radnike koji dolaze iz drugih zemalja EU, a koji prema njemu ne bi trebali uživati, što je protiv same srži slobode kretanja radnika koja je u temeljima EU.

Donald Tusk kaže da bi prihvatili ukoliko to UK uvede na 4 godine, no Cameron bi na 7 godina. Ukoliko se nađe dogovor referendum bi se mogao održati već u lipnju.

Sam Cameron nije za izlazak, ali unutar svoje stranke ima ljude koji su eksplicitno za to, a on im želi udovoljiti. Tako se EU se već skoro godinu dana bavi jednom frakcijom unutar torijevske stranke u UK.

Donald Tusk je rekao da UK ima već dovoljno izuzeća iz Lisabonskog ugovora i ne vidi zašto im treba još.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene