Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjene

Cameron: Referendum o EU moguć za 'nekoliko mjeseci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija mogla bi održati referendum o članstvu u Europskoj uniji unutar "nekoliko mjeseci" ako druge članice EU-a podrže niz predloženih promjena, izjavio je britanski premijer David Cameron

"Sada smo možda dobili nekoliko mjeseci prije nego što održimo taj referendum ako sklopimo taj sporazum, ako on prođe, tada ćemo odrediti datum održavanja referenduma", rekao je Cameron.

Pročitajte i ovo Online kupovina Žalit će se Italija kaznila Amazon: "Kupcima ograničava slobodu izbora" Henry Zeffman Promjene u Britaniji VIDEO Reporter ostao u šoku kad je shvatio tko će biti novi ministar: "Mislim da nisam poblesavio. Još uvijek to probavljam"

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk objavio je prijedloge za dogovor s Velikom Britanijom koji će biti temelj za raspravu na predstojećem summitu čelnika EU-a 18. i 19. veljače u sklopu priprema za referendum o ostanku ili odlasku Britanije iz EU-a.

U pismu upućenom svim čelnicima zemalja članica EU-a, Tusk ističe da ovi prijedlozi, po njegovu mišljenju, rješavaju pitanja koja je postavila Velika Britanija, a da istodobno nisu prekršena načela na kojima je utemeljena Europska unija.

Prema prijedlozima, na kojima se već mjesecima radilo, nacionalni parlamenti imat će veće ovlasti u donošenju europskih zakona. Predlaže se da 55 posto od 28 nacionalnih parlamenata, to jest njih 16, može zaustaviti ili promijeniti zakone u postupku donošenja.

Tusk ističe da prijedlozi za zaštitu zemalja koje nisu članice eurozone ne znače da one mogu imati veto na odluke eurozone.

Prijedlog uključuje i odredbe za ograničavanje socijalnih naknada radnicima iz drugih članica EU-a u slučaju preopterećenosti socijalnog sustava zemlje članice. To je bio jedan od najtežih britanskih zahtjeva jer zadire u slobodu kretanja osoba, jedno od temeljnih načela EU-a, a ono prema Tusku ovim prijedlogom nije prekršeno. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene