Ukidanje nošenja maski, ilustracija
Ukidanje nošenja maski, ilustracija Foto: Getty Images

Prosvjednici su u Belgiji organizirali prosvjed bez maski te su pokušali doći do europskih institucija. Nakon što je policija trg ogradila bodljikavom žicom, razišli su se u miru.


Stotine ljudi bez maski prosvjedovale su u subotu protiv restrikcija uvedenih radi borbe s pandemijom covida-19 u blizini institucija Europske unije u Bruxellesu, izvikujući "Sloboda!"

Vezani članci Prosvjed u Francuskoj VIDEO Prosvjedi protiv korona mjera diljem Europe, u Danskoj koncert pred 50.000 gledatelja Neredi u Ljubljani zbog mjera protiv korone - 1 Intervenirala policija: Antivakseri provalili u studio informativnog programa, sve prenosili uživo

Prosvjed je počeo u gradskom parku, odakle su se sudionici uputili prema trgu na kojemu su uredi EU-a, među kojima i sjedište Europske komisije.

Policija je zapriječila prilaz trgu bodljikavom žicom, a kordon s četrdeset interventnih policajaca spriječio je prosvjednike da se približe. Sudionici su se razišli u miru nakon otprilike četiri sata.

"Nema koronavirusa. To je obična gripa", rekla je za AFP Miriam, 48-godišnja prosvjednica.

Belgija je počela popuštati mjere uvedene prije sedam mjeseci jer broj novozaraženih i hospitaliziranih polagano pada kako se ubrzava kampanja cijepljenja.

Ipak, nošenje maske je i dalje obvezno, pa i na otvorenom, i premda su terase i restorani otvoreni, broj osoba koje se unutra i vani mogu okupiti je ograničen.