Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Rezultati istraživanja

U američkom "ratu protiv terorizma" do danas je poginulo pola milijuna ljudi: ''Podaci pokazuju da taj rat ne slabi''

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Najmanje je pola milijuna ljudi poginulo u Iraku, u Afganistanu i u Pakistanu nakon napada 11. rujna kada su Sjedinjene Države objavile "rat protiv terorizma", navodi se u studiji objavljenoj u četvrtak.

U izvješću Watsonova instituta za međunarodne odnose pri Brownovu sveučilištu (Rhode Island) navodi se podatak o 480.000 do 507.000 poginulih, uz napomenu da bi stvarni broj žrtava mogao biti i veći.

Pročitajte i ovo Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

Ovaj novi podatak "pokazuje povećanje za 110.000 u odnosu na prošlo" izvješće objavljeno u kolovozu 2016., ističe sveučilište u priopćenju.

"Premda javnost, mediji i američki zastupnici nerijetko zanemaruju rat protiv terorizma, porast broja mrtvih pokazuje da taj rat nipošto ne slabi, nego da je i dalje snažan", dodaje se u priopćenju.

Broj žrtava obuhvaća civile, pobunjenike, policiju i mjesne sigurnosne snage te američke vojnike i savezničke snage.

Najviše civila je poginulo u Iraku, između 182.272 i 204.575 ljudi, zatim dolaze Afganistan s 38.480 i Pakistan s 23.372.

Gotovo 7.000 američkih vojnika poginulo je u Iraku i u Afganistanu.

"Nikada nećemo znati broj izravnih žrtava tih ratova", rekla je ipak Neta Crawford, autorica izvješća, jer mnoge žrtve koje se vode kao borci mogle bi zapravo biti civili ili civilne žrtve koje još nisu evidentirane.

"Primjerice, desetci tisuća civila možda su poginuli u operaciji oslobađanja Mosula i drugih gradova koje je kontrolirala skupina Islamska država, ali njihova trupla još nisu pronađena", rekla je.

Podatci ne uključuju ni neizravne žrtve sukoba, napose one koje su umrle od bolesti i zbog nedostatka infrastrukture. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene