Pad aviona na Kubi (Foto: AFP) - 4
Pad aviona na Kubi (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp

Meksička čarter tvrtka čiji se zrakoplov u petak srušio na Kubi, pri čemu je poginulo 110 ljudi, ranije je dobivala žalbe na sigurnost, otkrila su dva bivša pilota, piše u nedjelju BBC.


Jedan od pilota je opisao kako je zrakoplov iznajmljen od aviokompanije Damojh u potpunosti nestao s radara prije osam godina, a drugi je govorio o lošem održavanju, prenosi BBC.

Vezani članci Damon Dash i Aaliyah Vezu im je prekinula nesreća u kojoj je ona izgubila život, no prethodno ju je pokušao razoriti Beyoncein muž Posljedice obilne kiše (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stanovnici čabarskog kraja nakon nevremena: "Ovdje se moglo barkom putovati"

Nesreća u kojoj je poginulo 110 ljudi dogodila se u petak, ubrzo nakon polijetanja zrakoplova Boeing 737 koji se srušio blizu naseljenog područja. Među poginulima je bilo 11 stranaca, a tri žene su preživjele tu najtežu zrakoplovnu katastrofu na Kubi u više od 30 godina.

Pronađena je jedna od dvije crne kutije koje sadrže ključne podatke o tome što se dogodilo prije pada, te je otkriveno da je u dobrom stanju.

Nakon nesreće su u javnost izašle informacije o tvrtki Damojh koja je kubanskoj državnoj aviokompaniji Cubana iznajmila letjelicu.

Čelnik gvajanskog tijela za zrakoplovstvo Egbert Field za agenciju Associated Press je rekao da je zrakoplovu iste vrste, koji je star gotovo 40 godina, prošle godine zabranjen let u gvajanskom zračnom prostoru jer su vlasti otkrile da posada preopterećuje zrakoplov prtljagom na letovima unutar Kube.

Jedan umirovljeni pilot Cubane na Facebooku je napisao kako je drugi zrakoplov iznajmljen od iste meksičke tvrtke prije sedam ili osam godina nestao s radara zbog nepoznatih razloga u blizini središnjeg kubanskog grada Santa Clara, piše BBC.

Dodao je kako su mnogi pripadnici posade tijekom godina odbijali letjeti na nekim letovima Cubane.

Drugi pilot koji je radio za Damojh rekao je za meksičke novine Milenio da se žalio na nekvalitetno održavanje zrakoplova te tvrtke koja još nije komentirala te optužbe. (Hina)