Policajci mlate mladića
Policajci mlate mladića Foto: Screenshot, Pogled.ba

Županijsko hercegovačko-neretvansko (HNŽ) tužiteljstvo sa sjedištem u Mostaru u utorak je pokrenulo kaznenu istragu o policijskom nasilju nad mladićem u središtu toga grada koja je rezultiralo prosvjedima i oštrim osudama.


Postupajući tužitelj naložio je da druga policijska agencija Federalna uprava policije (FUP) ispita osumnjičene i žrtvu, te prikupi sve dokaze o izgredu.

''Županijsko Tužiteljstvo HNŽ-a formiralo je kazneni predmet povodom navedenog slučaja koji se dogodio dana 10. travnja 2021. i postupajući tužitelj je izdao nalog Federalnoj upravi policije da žurno postupa po istom'', rekli su iz Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije.

Pojasnili su da će nadležni tužitelj odlučiti od poduzimanju daljnjih mjera prema policajcima. MUP HNŽ-a jučer je suspendirao dvojicu policijskih nasilnika koji su pretukli mladića u središtu Mostara što je zabilježila nadzorna kamera, a objavili mediji.

U središtu Mostara jučer su održani prosvjedi zbog policijskoga nasilja, a tijekom večeri iz zgrada su građani izvikivali poruke 'Mostarska policija, mito i korupcija'.

Vezani članci Fizički obračun, ilustracija Privedeni mladići koji su u Zadru bokserom napali maloljetnika: "Pretukli su ga krvnički, brutalno, to je za mene pokušaj ubojstva" Sjekira (Foto: Guliver/Thinkstock) Nasilnik u Kaštelima sjekirom krenuo na policiju, svladala ga interventna: Prevezen na psihijatriju

Ovaj slučaj je dodatno potaknuo napetosti jer su dvojica bošnjačkih policajaca Jusuf Penava i Armin Vrače pretukli mladića Slavena Blaževića, čijega su oca Željka Blaževića kao zarobljenog pripadnika HVO-a u masovnome zločinu u Trusini nedaleko Konjica 1993. godine strijeljali pripadnici bošnjačke Armije BiH.