Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zločin iz 1993.

Zlostavljanje vojnika i civila: Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv bivšeg pripadnika HVO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Željka Marića kojega tereti za zlostavljanje vojnika i civila bošnjačke nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici Željko Marić (50) je kao pripadnik postrojbe vojne policije HVO-a iz Viteza tijekom rata u BiH na području Vareša postupao protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Početkom rata Optuženi da su na Baniji ubijali civile među kojima i maloljetnike: Sad se optužnica za jedan od najtežih zločina - raspala Slika nije dostupna Zatražen istražni zatvor Pripadnik HVO-a osumnjičen za ratni zločin: Mučio najmanje 80 osoba - 23 su ubijene, jedna silovana, a ostale teško ozlijeđene

Optužen je da je u listopadu 1993. u sjedištu vojne policije HVO-a u Varešu, kao i na drugim lokacijama u tom gradu, zlostavljao zarobljene pripadnike Armije BiH, kao i civile bošnjačke nacionalnosti.

Žrtvama je pri tom nanio teške fizičke ozljede.

Tereti ga se da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu tužiteljstvo će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem 25 svjedoka i s desetak materijalnih dokaza. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene