Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Među najvećim zločinima

Tužiteljstvo BiH otvara istragu o ubojstvu 68 Hrvata iz Briševa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Briševu, selu u okolici Prijedora paravojne postrojbe bosanskih Srba samo u jednom danu ubile su 68 Hrvata.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u predstojećem će razdoblju otvoriti slučaj ratnog zločina počinjenog nad Hrvatima iz sela Briševa u sjeverozapadnoj Bosni, najavljeno je u ponedjeljak nakon sastanka koji je glavni tužitelj BiH Goran Salihović imao s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom.

Pročitajte i ovo Selmo Cikotić Imali istaknute pozicije Tužiteljstvo BiH nakon 30 godina optužilo trojicu za ratne zločine nad Hrvatima Policija u Bugojnom, BiH Zločin u Bugojnu U BiH se nastavlja istraga o samoubojstvu svjedoka ratnih zločina nad Hrvatima: "Treba naći pokrovitelje samoubojstva"

Središnja tema sastanka bio je zločin u Briševu, jedan od najvećih počinjenih nad Hrvatima tijekom rata u BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. U tom selu u okolici Prijedora paravojne postrojbe bosanskih Srba samo u jednom danu ubile su 68 Hrvata.

Selo udaljeno četiri kilometra južno od Prijedora srpske su snage napale 24. i 25. srpnja 1992, iako su mještani prije toga poslušali ultimatum vlasti u Prijedoru da predaju oružje. Tijekom napada u kojemu je korišteno i topništvo ubijeno je 68 hrvatskih civila, a četrdesetak mještana je zarobljeno i potom zatočeno u zloglasnim logorima Keraterm i Omarska. Za zločin u Briševu, kamo se vratila tek nekolicina od predratnih 400 stanovnika, do danas nitko nije odgovarao.

BiH: Optužnica za ubojstvo i ranjavanje zatočenih Hrvata

Tužitelj Salihović i biskup Komarica razgovarali su i o slučajevima ubojstva svećenika Ratka Grgića i Tomislava Matanovića, koji su tijekom rata ubijeni u Bosanskoj Gradiški i Prijedoru, na području pod kontrolom vlasti bosanskih Srba, a dosad nisu otkriveni ni počinitelji tih ubojstava.

Biskup Komarica zamolio je glavnog tužitelja BiH da se Katoličkoj crkvi omogući preuzimanje i ukop 15 tijela žrtava iz Drugog svjetskog rata pronađenih u jami Trubar u blizini Drvara, kako bi ih se moglo dostojno ukopati.

Riječ je o tijelima župnika i vjernika koji su 1941. godine silom izvedeni iz vlaka kojim su se vraćali s područja Knina te su potom ubijeni. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene