Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Foto: Afp

Turski predsjednik Tayyip Erdogan zaprijetio je Europi da će poslati 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica, ako njegov napad na Kurde u Siriji proglase invazijom.


''Hej, Europska unijo, saberi se. Ponavljam, ako ovu operaciju pokušate označiti kao invaziju, otvorit ćemo vrata i poslati 3,6 milijuna izbjeglica u vašem smjeru'', rekao je Erdogan u svom obraćanju nakon napada turskih vojnih trupa na Kurde u sjeveroistočnoj Siriji, javlja Reuters.

''Od početka operacije do sada ubijeno je 109 terorista. Kao i svaka operacija koju je izvela Turska, cilj je ove operacije doprinijeti Siriji teritorijalno i politički'', rekao je.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko održala je sinoć govor na plenarnoj sjednici u Bruxellesu o krizi u Sjevernoistočnoj Siriji u kojem je ukazala na potrebu da Vijeće sigurnosti UN-a žurno reagira na aktualnu tursku vojnu akciju protiv Kurda.

“U ovom trenutku, dok mi ovdje razgovaramo, turske trupe ulaze u Sjevernoistočnu Siriju u napadu na pouzdanog partnera Zapada, koji je imao ključnu ulogu u stabiliziranju situacije u Siriji. Da, upravo taj partner, sirijski Kurdi, sada je napušten. Impulzivna odluka o napuštanju saveznika izaziva duboku zabrinutost. Strahujemo da će ISIS iskoristiti pojačani turski angažman u Sjevernoistočnoj Siriji za regrupiranje.

Također se bojimo da se ne ponovi masakr Kurda iz Afrina. Tako Zapad neće samo izgubiti pouzdanog partnera u borbi protiv terorizma, nego će opet biti svjedokom ljudskim stradanjima i razaranjima. S obzirom na činjenicu da Europska unija najviše doprinosi UN-ovu multilateralnom sustavu kojim su uspostavljeni instrumenti za sprečavanje genocida, masakara i ljudskih katastrofa, vrlo je bitno da Vijeće sigurnosti što prije poduzme odgovarajuće akcije.

Moguće raseljavanje jednog naroda, bez obzira na to kako malen bio, zahtijeva međunarodni otpor. Turska kao izliku koristi stvaranje sigurne zone. Sličnoj smo situaciji svjedočili prije 25 godina u Srebrenici i Bihaću. Vrlo dobro znamo kakve su posljedice bile u prvoj situaciji, a kakvi troškovi ponovnog uspostavljanja statusa u drugoj'', rekla je Zovko.

Donald Trump (Foto: AFP) Trump se odriče Kurda napomenom da ni oni nisu SAD-u pomogli u Drugom svjetskom ratu

Podsjetimo, Turska je objavila kako su njezine snage drugog dana ofenzive na kurdsku paravojsku u Siriji osvojile zacrtana područja, nakon što je povlačenje američke vojske pokrenulo novu opasnu fazu u osmogodišnjem sukobu u toj bliskoistočnoj zemlji.

"Naše herojske specijalne jedinice koji sudjeluju u operaciji 'Izvori mira' nastavljaju napredovati istočno od Eufrata", objavilo je na Twitteru ministarstvo obrane. "Zacrtane mete su osvojene", priopćilo je kasnije ministarstvo.

CNN Turk je objavio videosnimku kako kran uklanja betonski zid s granice i specijalne snage prolaze.

Kurdske vlasti na sjeveru Sirije objavile su kako su u zatvoru koji su Turci pogodili artiljerijskom vatrom "najopasniji kriminalci iz više od 60 zemalja", te su naglasile kako turski napadi na zatvore riskiraju "katastrofu".

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima drže tisuće boraca Islamske države i njihovih obitelji u zatočeništvu.

Istaknuti članovi Republikanske stranke američkog predsjednika Donalda Trumpa osudili su ga jer je naredio povlačenje i time napustio sirijske Kurde koji su bili odani saveznici Washingtona u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Turska, članica NATO-a, tvrdi da uz granicu planira uspostaviti "sigurnu zonu" za povratak milijuna sirijskih izbjeglica.

No svjetske sile strahuju da bi tursko djelovanje moglo produbiti sukob u Siriji i da stvara rizik da pritvoreni pripadnici Islamske države iskoriste kaos kako bi pobjegli.

Raketni napadi

Novinar Reutersa prenosi kako je u graničnom turskom gradu Akcakale prošlo 30 vozila sa sirijskim pobunjenicima, saveznicima Ankare, naoružanih protuzračnim raketama. U njihovoj pratnji bilo je deset turskih oklopnih vozila. Ne zna se kamo je konvoj krenuo, no svjedok iz Akcakalea ranije je rekao kako je grad bio meta raketa ispaljenih s druge strane granice.

Turske snage su u četvrtak ujutro granatirale područje oko Ral al Aina, nakon čega su borci SDF-a odgovorili, tvrdi svjedok. Turska vojska je na početku operacije zračnim snagama i artiljerijom pogodila 181 položaj kurdske paravojske, objavilo je ministarstvo obrane. SDF je na Twitteru napisao kako je pogođen jedan od zatvora s borcima Islamske države.

Direktor komunikacija turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u članku objavljenom nekoliko sati prije početka ofenzive napisao je kako je Trump pristao preseliti vodstvo međunarodne kampanje protiv Islamske države u Tursku.

Dim nad sirijskim gradom Tal Abyad nakon turskog bombardiranja (Foto: AFP) Tursko ministarstvo obrane: Zauzeli smo planirane ciljeve na sjeveroistoku Sirije

Fahrettin Altun kazao je kako je Turska ranije pomagala sirijskim pobunjenicima koji su u pritvoru držali militante te da je u interesu Ankare da "se očuva ono što je SAD postigao". Turska kurdsku paravojsku smatra terorističkom skupinom zbog veza s militantima kurdskog PKK-a koji desetljećima vode bitku protiv vlasti u Turskoj .

Turska vojska je ušla u Siriju na četiri točke. Dvije su blizu Tel Abyada, a dvije istočnije, kod Ras al Aina, prenose turski mediji. U zračnim napadima poginulo je najmanje pet civila i tri borca SDF-a, dok je ozlijeđeno još nekoliko desetaka civila, tvrdi SDF.

Tisuće ljudi pobjeglo je s područja Ras al Aina prema provinciji Hasaka koja je u rukama SDF-a. Glasnogovornik tih snaga Mustafa Bali objavio je kako su odbili kopneni napad turske vojske u Tel Abyadu.

Sjednica Vijeća sigurnosti

Američki predsjednik Donald Trump prozvao je turski napad "lošom idejom", pa je istaknuo da ga ne podržava. Naglasio je i kako od Turaka očekuje da zaštite civile i vjerske manjine i spriječe humanitarnu krizu.

Branio je svoju politiku prema Kurdima, kazavši kako im je poslao "ogromne količine" novca i oružja.  No Trumpa je kritizirao jedan od njegovih najvećih saveznika među republikancima, senator Lindsey Graham, koji je poručio da će izostanak podrške Kurdima biti "najveća greška njegovog predsjedništva".
U četvrtak će o Siriji raspravljati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, na zahtjev pet europskih država – Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Belgije i Poljske.

"Kao i u prijašnjim protuterorističkim operacijama, turski odgovor bit će proporcionalan, odmjeren i odgovoran", napisao je turski veleposlanik u UN-u Feridun Sinirlioglu u pismu Vijeću.
Sjednicu je za subotu zakazala i 22-člana Arapska liga.

U raspravi predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je izjavio: „Ako plan uključuje stvaranje tzv. sigurne zone, ne očekujte od EU-a da plati. Iskreno se nadamo da će EU u ovom slučaju otići korak dalje. Zabrinuti smo zbog nesigurnosti kurdske zajednice i nesigurnosti njihova statusa u budućnosti te pozivamo sve aktere u zemlji, u regiji i na međunarodnoj razini na puno poštivanje međunarodnih sporazuma u ovom pitanju. Europa mora odraditi svoj dio!”

Netanyahu oštro osudio tursku "invaziju" u Siriji

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je oštro osudio "invaziju" turskih snaga na sjeveroistoku Sirije i upozorio na moguće "etničko čišćenje" Kurda u tom području.

"Izrael oštro osuđuje tursku invaziju kurdskog područja u Siriji i upozorava na etničko čišćenje Kurda", naveo je Netanyahu u priopćenju i dodao da je Izrael spremna pružiti Kurdima "humanitarnu pomoć".

Američki predsjednik Donald Trump, optužen da je izdao svoje kurdska saveznike, ranije tijekom tjedna je otvorio put za tursku operaciju najavivši povlačenje američkih snaga raspoređenih u Siriji blizu granice s Turskom.

U Izraelu, ključnom savezniku Washingtona, američko povlačenje i turska ofenziva izazivaju zabrinutosti.

Neki komentatori razmatraju mogućnost da Sjedinjene Države napuste Izrael i strahuju da bi kratkoročno ta turska ofenziva omogućila Iranu, zakletom neprijatelju Izraela, da pojača svoje pozicije u Siriji, gdje podržava vlast Bašara al-Asada.

Benjamin Netanyahu je u vrlo napetim odnosima s turskim predsjednikom Recepom Tayipom Erdoganom, gorljivim zaštitnikom palestinskog pitanja.

Turski napad u Siriji je izazvao međunarodne zabrinutosti, a nekoliko zemalja strahuje od ponovnog jačanja IS-a.

U ožujku 2019. Sirijske demokratske snage (SDF) koalicija s kurdskom većinom, zauzele su Baghuz, posljednje uporište IS u Siriji, ali džihidistička skupina ostaje i dalje aktivna. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju