Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izraelski general

'Turska se udaljava od Zapada'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastoj u izraelsko-turskim odnosima rezultat je udaljavanja Ankare od sekularne države utemeljitelja Kemala Ataturka i okretanja radikalnome islamu, izjavio je šef izraelske vojne obavještajne službe.

Izjava general bojnika Amosa Yadlina pred parlamentarnim odborom odražava širu zabrinutost Izraela i dolazi nakon posjete izraelskog ministra obrane Ehuda Baraka Turskoj u nedjelju koji je trebao zatopliti međudržavne odnose nakon napetosti u diplomatskim odnosima. ‘Turska je trenutno usred procesa okretanja od sekularnog Ataturkova pristupa prema radikalnome pristupu’, rekao je Yadlin, dodajući da su ključni faktori pritom slabljenje zabrinutosti Turske oko Sirije i neuspjeh u približavanju EU-u.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Ukoren pred TV kamerama

Turska, članica NATO-a, povjesno je održavala dobre vojne veze s Izraelom i posredovala u odnosima Izraela s arapskim državama. Međudržavni odnosi narušeni su nizom oštrih, javnih kritika s obiju strana, koje su dosegle vrhunac protekloga tjedna kada je turski veleposlanik u Izraelu ukoren pred TV kamerama. Turski premijer Tayyip Erdogan prošle je godine uvrijedio brojne Izraelce snažnom javnom osudom rata u palestinskom pojasu Gaze. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene