Prosvjednici spavaju u sjedištu redakcije oporbenog turskog medija Cumhuriyet nakon što su im uhićeni kolege (Foto: AFP)
Prosvjednici spavaju u sjedištu redakcije oporbenog turskog medija Cumhuriyet nakon što su im uhićeni kolege (Foto: AFP)

Sud u Istanbulu naredio je pritvor do suđenja za devet zaposlenika oporbenog dnevnika Cumhuriyet nakon tjedan dana obilježenih intenziviranjem represije protiv prokurdskih čelnika, objavila je u subotu turska novinska agencija Dogan.


Među osobama uhićenima početkom tjedna nalaze se važni čelnici dnevnika poput glavnog urednika Murata Sabuncua, urednika Kadrija Gursela i crtača Muse Karta. Optuženi su za povezanost s kurdskim pobunjenicima i s pokušajem državnog udara 15. srpnja.

Uhićeno je ukupno 13 čelnika i novinara.

Dvojica, glavni računovođa i bivši glavni računovođa dnevnika, pušteni su. Urednici Hikmet Cetinkaya i Aydin Engin pušteni su pod sudskom prismotrom zbog dobi i zdravstvenih problema, istaknula je agencija.

Do uhićenja dolazi u okviru istrage oko "terorističkih aktivnosti" povezanih s pokretom propovjednika Fethullaha Gulena i Radničkom strankom Kurdistana, naglasilo je u trenutku uhićenja tužiteljstvo u Istanbulu.

Cumhuriyet, glavni oporbeni dnevnik, objavio da će se boriti "do kraja" u zemlji u kojoj su novinari posebno ciljana skupina u čistkama koje se provode nakon neuspjela puča u srpnju. (Hina)