Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štednja ili osveta?

"Krvoproliće u Republikanskoj stranci": Pogledajte što je napravio Trump i kako je prošla njegova snaha

Lara Trump
Lara Trump Foto: Afp
Novoimenovani vodeći tim Donalda Trumpa u Nacionalnom odboru Republikanske stranke u ponedjeljak je započeo proces izbacivanja desetaka dužnosnika

"Krvoproliće u Nacionalnom odboru Republikanske stranke (RNC)", tako mediji opisuju događaje koji su započeli jučer, a provodi ih novi tim Donalda Trumpa. Radi se o izbacivanjem desetaka dužnosnika s njihovih pozicija, a očekuje se da će više od 60 djelatnika RNC-a koji rade u političkim, komunikacijskim i podatkovnim odjelima biti otpušteno.

Među onima od kojih se traži ostavka je pet članova višeg osoblja, iako imena nisu objavljena. Osim toga, očekuje se prekid ugovora s nekim dobavljačima, izvijestio je POLITICO.

U pismu određenom političkom i podatkovnom osoblju, Sean Cairncross, novi glavni operativni direktor RNC-a, rekao je da je novo vodstvo odbora u procesu ocjenjivanja organizacije i osoblja kako bi osiguralo da je zgrada usklađena s njihovom vizijom. "Tijekom ovog procesa od određenog osoblja se traži da podnese ostavku i ponovno se prijavi za mjesto u timu."

Pročitajte i ovo Srušio se ruski avion IL-76 sjeverno od moskve VIDEO Srušio se ruski avion s vojnicima, snimka se širi društvenim mrežama

Revizija je usmjerena na smanjenje birokracije u RNC-u. No ovaj potez prije naglašava brzinu kojom Trump kreće u preuzimanje Republikanske stranke nakon što je prošlog tjedna gotovo izborio stranačku predsjedničku nominaciju smatraju analitičari.

Trumpov tim preuzeo je operativnu kontrolu nad RNC-om u ponedjeljak. U petak je bivši predsjednik GOP-a Sjeverne Karoline Michael Whatley izabran za novog predsjednika RNC-a, a Trumpova snaha Lara Trump izabrana je za supredsjedavajuću. Oboje su imali Trumpovu podršku.

Pročitajte i ovo Orsat Miljenić, predstojnik predsjednikova ureda Za Dnevnik Nove TV Predstojnik Ureda predsjednika o imenovanju šefa SOA-e: "Ja sam bio na tom sastanku i nitko nije čuo da je postignut ikakav dogovor"

Whatley će zamijeniti Ronnu McDaniel, koja je odstupila prošli tjedan nakon što je na toj dužnosti provela više od sedam godina. Trump i McDaniel bili su dugogodišnji saveznici, ali je bivši predsjednik u zadnje vrijeme bio ljut na predsjednicu jer je smatrao da ne radi dovoljno na pitanjima vezanim uz integritet birača i jer je bila domaćin republikanskim predizborima u kojima je on odbio sudjelovati.

Trumpovi savjetnici opisali su strukturu RNC-a kao prenapuhanu i birokratsku te vjeruju da je pridonijela novčanim problemima stranke. RNC je krajem prosinca imao oko 8 milijuna dolara, otprilike trećine koliko i Nacionalni odbor Demokratske stranke.

Prema novoj strukturi, Trumpova kampanja nastoji spojiti svoje operacije s RNC-om. Ključni odjeli, kao što su komunikacije, podaci i prikupljanje sredstava, zapravo će biti jedno te isto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene