Joe Biden
Joe Biden Foto: Afp

Dok Donald Trump nastavlja ponavljati kako su izbori namješteni te poziva svoje birače da preokrenu rezultate, novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden pozvao je građane na zajedništvo u borbi s koronavirusom. Dodao je da ratuju s njime, a ne jedni s drugima.


Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden pozvao je Amerikance da svi zajedno završe tmuran period podjela ususret dugoj, teškoj zimi koju će obilježiti COVID. U govoru na Dan zahvalnosti rekao je kako su građani u ratu s koronavirusom, a ne jedni s drugima, prenosi BBC.

Vezani članci Joe Biden i Lady Gaga - 8 Objavljeno tko će pjevati himnu na inauguraciji Joea Bidena: Nije se mučio s pronalaskom izvođača kao Trump Izbori u SAD-u: Trump ne odustaje - 2 Trumpov savjetnik za koronavirus podnio ostavku. Stručnjaci: "Ostavka je zakašnjela"

Također je pozvao ljude da odustanu od visokorizičnih blagdanskih tradicija zbog porasta slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u.

Istovremeno je Donald Trump pozvao svoje pobornike da rade na preokretanju rezultata nedavno održanih predsjedničkih izbora. U govoru na skupu u Pennsylvaniji još je jednom ponovio teze o krađi izbora. "Imamo pravo preokrenuti namještene izbore", izjavio je.

Trump je planirao biti na događaju u zatvoru, no zbog zaraze dvaju suradnika njegova odvjetnika Rudyja Giulianija s kojim je bio u kontaktu ipak je odustao od njega. Podsjetimo, Trump je isti dan pomilovao bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, koji je priznao da je lagao FBI-u u istrazi o ruskoj upletenosti u američke predsjedničke izbore 2016.

Biden je istovremeno slao poruke nade građanima. "Možemo pobijediti virus. Vjerujem da uvijek zaslužujete čuti istinu od svoga predsjednika. Moramo usporiti rast virusa. Dugujemo to liječnicima i medicinskim sestrama, borcima na prvoj crti. Dugujemo to našim građanima", istaknuo je.

Dodao je kako im je virus svima donio bol, gubitak i frustraciju te kako ih je koštao gubitka brojnih života. "Podijelio nas je, naljutio i okrenuo jedne protiv drugih. Znam da je zemlja umorna od borbe, ali moramo zapamtiti kako smo mi u ratu s virusom, a ne jedni s drugima", zaključio je te obećao kako će se život vratiti u normalu, prenosi BBC.