Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Organizator krađe, švedski neonacistički čelnik, čeka izručenje Poljskoj.


Sud u Krakovu osudio je u četvrtak na zatvorske kazne od godinu do dvije i pol godine trojicu od petorice uhićenih zbog krađe natpisa 'Arbeit macht frei' bivšeg njemačkog nacističkog logora Auschwitza, izvijestila je agencija PAP.
Trojica Poljaka koja su priznala odgovornost za krađu, izvršenu u noći između 17. i 18. prosinca, osuđeni su i na globu od 10.000 zlota (18.800 kuna).

Vezani članci Vojarna - 1 Od derutnih zgrada koje vape za popravkom do "objekata za 21. stoljeće": Kakvo je stanje u hrvatskim vojarnama? Svađa bračnog para, ilustracija Prijeti li ovoj europskoj zemlji zabrana razvoda braka? "To je civilizacijski nedopustivo, a nisam sigurna ni koliko je u interesu Crkve"

Natpis od kovana željeza dug pet metara pronađen je tri dana nakon krađe, razrezan na dijelove, a petorica muškaraca su uhićena.

Dvojica preostalih uhićenika još čekaju početak suđenja. Oni su navodno uspostavili kontakt sa švedskim neonacističkim čelnikom i navodnim organizatorom krađe Andersom Hogstromom (35). Poljski će sud pričekati s njihovim suđenjem dok Hogstrom ne bude izručen Poljskoj. Švedski sud odobrio je izručenje prošli tjedan. (Hina)