Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Morska grobnica

Vrhunac luksuza i tehnoloških postignuća potonuo za dva sata i 41 minutu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkriće olupine Titanica proslavilo je oceanografa Roberta Ballarda, ali ga nije usrećilo jer je na mjesto potonuća legendarnog broda privukao i gomile turista i lovaca na suvenire.

Trideset godina poslije Robert Ballard poziva zemlje svijeta da se to mjesto, koje je zapravo masovna grobnica, zaštiti.

Pročitajte i ovo Pirovačka priča o Titanicu - 1 Priča Antice Olivari I Pirovac ima svoju priču o spašavanju s Titanica: Na brodu koji je prvi došao do mjesta potonuća bila je i jedna Pirovčanka Nestala podmornica u Atlantiku, ilustracija - 5 Sve zbog novca Uznemirujuća nova teorija o tome zašto je Titan implodirao: Kako bi uštedio, izvršni direktor napravio loš potez i još se s time šalio

Više od 1500 muškaraca, žena i djece utopilo se u ledenim vodama sjevernog Atlantika nakon što je Titanic na svojoj prvoj plovidbi od Southamptona do New Yorka udario u vrh ledene sante navečer 14. travnja 1912. Oko 700 ljudi preživjelo je.

"Nepotopivi" Titanic, vrhunac luksuza i tehnoloških postignuća onog doba, potonuo je za dva sata i 41 minutu.

Zajednička američko-francuska ekspedicija koju su vodili Ballard i francuski oceanograf Jean-Louis Michel u rujnu 1985. locirala je olupinu na dubini od 3800 metara pokraj obale Newfoundlanda.

Godinu poslije Ballard se podmornicom spustio do olupine. "Bilo je to nevjerojatno iskustvo. Pažljivo smo fotografirali i (od tih fotografija) složili mozaik cijelog broda", rekao je u jednom intervjuu.

Jelovnik s Titanika mogao bi postići cijenu do 70.000 dolara

Kada se vratio do Titanica 2004. godine, mnogo toga se promijenilo. Morsko dno bilo je puno pivskih konzerva i drugog smeća.

"Znam da je privatna tvrtka za spašavanje tereta RMS Titanic Inc mnogo puta zaronila do broda i legalno s na površinu iznijela tisuće predmeta sa olupine", napisao je Ballard prije nekoliko godina u National Geographicu. "Ruske ronilice odvele su filmaša Jamesa Camerona (redatelja Titanica) i ostale do olupine, također ne kršeći zakon, ali su se navodno sudarili s trupom broda", dodao je.

"Turistički kruzeri su kružili oko RMS Titanica dok je pokušavao s dna podignuti 20 tona težak dio broda. Jedan njujorški par je čak platio zaron kako bi se vjenčali dole. To je takva smijurija, točno ono što sam želio da se ne dogodi", rekao je Ballard koji je sada direktor centra za istraživanje oceana na sveučilištu Rhode Island.

Ballard često ističe da je Titanic grobnica. "Moramo tim ljudima sačuvati dignitet. Ja ne bih išao na groblje s lopatom samo zato jer volim stare satove".

Otkriveni nepoznati detalji o najpoznatijoj pomorskoj tragediji 20. stoljeća

Američki stručnjak James Delgado iz Američke uprave za oceane i atmosferu izražava zabrinutost, da bačeno smeće hrani rijetku batkeriju koja jede metal čime se znatno ubrzava dizentegracija olupine.

Ballard je svejedno optimist. "Vjerujemo da možemo očuvati olupinu", rekao je agenciji dpa.

On htio da se Titanicovo korito očisti i premaže antikorozivnom bojom. "Imate te robote koji se mogu magnetima prikačiti za korito i očistiti ga i prebojati", rekao je Ballard i dodao da se bakterija koja jede metal može uništiti ubrizgavanjem kemikalija u unutrašnjost broda.

Slavni oceanograf poziva svaku zemlju da financijski pridonese spašavanju jer olupina leži u međunarodnim vodama.

"Ako ne možemo zaštititi Titanic, što možemo zaštititi?", zapitao se Ballard. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene