Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijetki u svijetu

Otkriveni nepoznati detalji o najpoznatijoj pomorskoj tragediji 20. stoljeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu otvorena je izložba Titanic Carpathia, a izlošci o najpoznatijoj mirnodopskoj pomorskoj tragediji 20. stoljeća otkrivaju nepoznate detalje o sudjelovanju hrvatskih pomoraca s broda Carpathia u spašavanju putnika s tonućeg Titanica, priopćio je Muzej.

Hrvatski školski muzej i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka iz Rijeke organizirali su izložbu Titanic Carpathia, autora Nikše Mendeša i Slobodana Novkovića.

Pročitajte i ovo Istraga uzroka tragedije podmornice - 4 Poput horor-filma "Zamislite taj užas, strah i agoniju!" Putnici Titana znali su svoju sudbinu minutu prije nego što je plovilo puknulo poput balona: Stručnjak opisao stravične trenutke Nestala podmornica Titan Provjerava se autentičnost Procurili navodni transkripti posljednje komunikacije podmornice Titan! Znali su da nešto nije u redu?

Riječanin Josip Car, član posade broda Carpathia spašavajući brodolomce spasio je i komadić Titanica.

Gradu Rijeci darovao je spasilački prsluk s Titanica koji je jedan od pet sačuvanih primjeraka u svijetu i jedini u Europi.

Danas se nalazi u Pomorskom i povijesnom muzeju Rijeka, a replika spasilačkog prsluka s Titanica može se vidjeti na izložbi.

Jeste li primijetili? Greške u Titanicu koje su vam promaknule!

Ta iznimno zanimljiva izložba vodi kroz vrijeme kada je Titanic krenuo na svoje prvo prekooceansko putovanje s 2209 putnika i članova posade. Krenuli su iz luke Southampton 10. travnja 1912. godine., a samo četiri dana kasnije Titanic se sudario sa santom leda koja ga je prepolovila.

Premda se Titanic smatrao nepotopivim, potonuo je 15. travnja 1912.

Posada broda Carpathia, među kojima je bilo preko 70 Hrvata, krenula je u akciju spašavanja kojom su iz hladnog Atlantika spasili 712 putnika i članova posade.

Izložbom se želi podsjetiti i na sudbinu 30 hrvatskih putnika Titanica od kojih je samo troje preživjelo havariju.

Hrvatski školski muzej jedini je specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj. Otvoren je davne 1901. godine, a svoj stalni postav otvorio je na Svjetski dan učitelja, 5. listopada 2000. u kojem je izloženo oko 1000 eksponata. U sastavu Muzeja nalazi se i Pedagoška knjižnica Davorina Trstenjaka.

Izložba Titanic Carpathia u Hrvatskom školskom muzeju, Trg maršala Tita 4, ostat će otvorena do 30. kolovoza. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene