Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protuustavno djelovanje

Transparency International: 'Vlast u BiH ruši načelo podjele vlasti i vladavinu prava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Transparency International dostavio medijima reagirajući na najavu iz Vijeća ministara kako će predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i glavni državni tužitelj Goran Salihović biti kažnjeni jer su navodno samovoljno sudjelovali na sastanku predstavnika tijela vlasti BiH i Europske komisije.

Bosanskohercegovački ogranak nevladine organizacije Transparency International (TI) optužio je u srijedu Vijeće ministara BiH za protuustavno djelovanje zbog prijetnji sankcioniranjem najviših pravosudnih dužnosnika u toj zemlji te ocijenio da se radi o narušavanju načela podjele vlasti te dodatnom urušavanju vladavine prava u BiH.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Dobili potporu Rusije Sazvana hitna sjednica parlamenta Republike Srpske: "Ovo je šamar, moramo donijeti odluku o samo jednoj stvari" Andrej Plenković Poslan politički signal Plenković o otvaranju pregovora BiH i Europske unije: Otkrio kada će odluka biti donesena

Vučić u Sarajevu: Srbija poštuje suverenitet BiH i želi blisku suradnju

'Vijeće ministara se, na žalost, otvoreno stavilo u službu blokade europskog puta BiH', stoji u izjavi što ju je Transparency International dostavio medijima reagirajući na najavu iz Vijeća ministara kako će predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i glavni državni tužitelj Goran Salihović biti kažnjeni jer su navodno samovoljno sudjelovali na sastanku predstavnika tijela vlasti BiH i Europske komisije na kojemu se razgovaralo o reformi pravosudnog sustava u BiH.

Sastanak, održan u Bruxellesu 29. travnja, sazvao je ravnatelj za zapadni Balkan pri Općem ravnateljstvu za proširenje Europske komisije Jean Eric-Paquet, a zamalo je propao jer se unutar struktura vlasti u BiH nije mogla postići suglasnost o sastavu izaslanstva koje će predstavljati državu.

Problem je nastao jer su vlasti Republike Srpske odbijale dati suglasnost da u Bruxelles idu Kreso i Salihović. Rezultat je to opetovanih nastojanja Banje Luke da se državni sud i tužiteljstvo izoliraju jer u RS-u tvrde kako je riječ o pravosudnim tijelima koja su utemeljena mimo ustava te ih treba ukinuti.

Pošto nije bilo suglasnosti o sastavu izaslanstva iz BiH, iz Vijeća ministara su od Eric-Paqueta čak tražili odgodu sastanka, no on je to odbio uz konstataciju kako je riječ o davno planiranom skupu koji se ne smije odgađati zbog neodgovornosti vlasti u BiH. Na izravan poziv iz Bruxellesa tamo su ipak otputovali Kreso, Salihović i predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milorad Novković.

Transparency International Hrvatska - Poruka cijelom hrvatskom društvu: Korupcija se ne isplati!

Na to je odmah reagirao ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak koji je kazao kako 'nije u redu da netko ide na sastanke bez suglasnosti Vijeća ministara' te da se to 'ubuduće ne bi smjelo događati'. Iz ureda predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande procurila je pak informacija da će, nakon što se utvrdi 'čije su interese ti sudionici zastupali te tko im je platio putovanje i boravak', uslijediti odgovarajuće mjere protiv predsjednice Suda BiH, glavnog tužitelja i predsjednika VSTV-a.

Transparency International ocijenio je kako na ovaj način Vijeće ministara BiH ne samo da izlazi iz područja svojih ovlasti narušavajući načelo podjele vlasti nego i dodatno urušava načelo vladavine prava u BiH.

'Postupci Vijeća ministara BiH predstavljaju akt samovolje koji ne samo da je u izravnoj suprotnosti s preuzetim međunarodnim obavezama BiH nego je i u izravnoj suprotnosti s ustavom proklamiranom podjelom vlasti', upozorio je u pisanoj izjavi Srđan Blagovčanin, izvršni direktor TI BiH uz ocjenu kako izvršna vlast u zemlji izravno radi na podrivanju pravosuđa.

Sama predsjednica Suda BiH Kreso je kazala kako je iznimno razočarana načinom na koji je Vijeće ministara BiH reagiralo. 'Glavni tužitelj, predsjednik VSTV-a i ja smo na tom sastanku spasili obraz države. Da nismo došli na taj sastanak, sve bi propalo', izjavila je Kreso.

Glavni tužitelj Goran Salihović ocijenio je pak kako se radi o nastavku političkih pritisaka na pravosuđe. Upozorio je na činjenicu kako sadašnje Vijeće ministara odnosno ministarstvo pravosuđa pokazuje otvorenu ambiciju uspostaviti politički nadzor nad pravosuđem jer predlaže izmjene zakona o VSTV-u po kojemu bi članove tog tijela, koje postavlja suce i tužitelje, ubuduće birao i smjenjivao parlament. Salihović ocjenjuje kako to otvara prostor političkim strankama da određuju tko će biti suci i tužitelji u zemlji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene