Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet

Vučić u Sarajevu: Srbija poštuje suverenitet BiH i želi blisku suradnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić kazao je u utorak u Sarajevu kako su Srbija i Bosna i Hercegovina jedna drugoj najvažniji partneri te pritom istaknuo kako nedvojbeno podupire i poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH i želi da dvije zemlje uspješno surađuju.

'Došao sam u posjet BiH kao prijatelj i kao netko tko predstavlja zemlju koja poštuje teritorijalni integritet BiH, poštuje Republiku Srpsku i Daytonski sporazum', kazao je Vučić.

Pročitajte i ovo Christian Schmidt Odluka europskog predstavnika HDZ BiH: "Schimdtovo nametanje izmjena izbornog zakona ugožava europski put zemlje" Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

On je doputovao u službeni posjet BiH na poziv predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande i to je ujedno njegovo prvo putovanje u inozemstvo otkako je izabran za srbijanskog premijera. Nakon susreta s Bevandom Vučić je novinarima kazao kako je to bila njegova odluka na koju nitko drugi nije utjecao, a potaknuta je shvaćanjem koliko su važni odnosi Srbije i BiH.

'Nitko me nije na to natjerao, a svašta sam o tome čitao. Odluku o tome donosim ja i sam sam je i donio', kazao je Vučić dodajući kako je 'dobro poznato da se njemu ne može naređivati'. 'Nisu to uradili ni Europljani i Turci. Mi dobro komuniciramo i uvjeren sam da ćemo surađivati i komunicirati još bolje u budućnosti', kazao je Vučić. Interes Srbije za BiH ilustrirao je stalnim rastom trgovinske razmjene između dvije države.

Glasno protiv Vlade: Prosvjednici u Sarajevu traže ostavke!

Srbijanski premijer je najavio kako će 'nakon otklanjanja političkih problema' bosanskohercegovačka tvrtka 'Prevent' uskoro kupiti ljevaonicu u Prijepolju koja će zaposliti 500 radnika. Dodao je kako Srbija od BiH očekuje uklanjanje 'diskriminirajućih normi' za uvoz pića, vina i rezanog duhana aludirajući na trošarine koje je BiH uvela za takve proizvode iz Srbije. Vučić je podsjetio kako je Srbija od 2012. godine investirala 842,4 milijuna eura u BiH.

Dio medija u BiH krajnje je suzdržano reagirao na najavu Vučićeva posjeta podsjećajući na njegovu ratnu prošlost, uključujući tu zapaljive izjave kojima je pozivao na ubijanje muslimana. Pritom su upozorili kako je na službenim mrežnim stranicama Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) još do prije par dana bio programski dokument u kojemu se najavljuje mogućnost ujedinjenja Srbije i Republike Srpske.

'Političko približavanje i ekonomsko jedinstvo s Republikom Srpskom predstavlja realnu politiku koja će u budućnosti, mirnim putem i poštovanjem volje naroda, stvoriti uvjete za formiranje zajedničke ili jedinstvene države srpskog naroda i svih ostalih građana koji žive na teritoriju Srbije i Republike Srpske', dio je Programa SNS-a iz veljače prošle godine koji je tek od ponedjeljka navečer uklonjen s njene mrežne stranice.

Na upit novinara u Sarajevu tko je pravi Aleksandar Vučić, ovaj koji sada zagovara suradnju ili onaj iz prošlosti koji je bio blizak suradnik Vojislava Šešelja, aktualni srbijanski premijer je odgovorio kako nije došao nikome podilaziti niti odgovarati na medijska podmetanja.

'Kao što mi u Srbiji nismo razumjeli što se zbiva padom Berlinskog zida, tako mnogi danas ne razumiju što se oko njih zbiva', kazao je Vučić dodajući kako je on predsjednik srbijanske vlade koji je ponosan na svoju zemlju ali poštuje BiH.

'Čudim se onima koji bi od Srbije pokušali praviti nešto drugo, a ne prijatelja. Što se mene tiče, neće uspjeti', kazao je Vučić nazvavši drugačije tvrdnje besmislicama. Dodao je kako bi se i sam mogao baviti prošlošću mnogih u BiH no ipak mu ne pada mu na pamet to raditi.

Bosanskohercegovački premijer Vjekoslav Bevanda je kazao kako su razgovori s Vučićem i njegovim suradnicima protekli 's dubokim uvažavanjem, ali bez kompleksa i s puno konkretnih stvari'. 'Regionalnu suradnju stavljam prije svega', kazao je Bevanda izrazivši očekivanje kako će uslijediti konkretnija gospodarska suradnja dvije države. 'Mi smo susjedi i to je činjenica koja se ne može izbrisati', dodao je Bevanda istaknuvši kako je 'susjed uvijek najbliži'.

Obje vlade opredijeljene su 'gledati prema naprijed, a zatvarati kaverne prošlosti' kao i za razvoj poštenog i čistog odnosa na svim područjima, istaknuo je Bevanda.

Pojasnio je kako definiranje međudržavne granice i sukcesija ostaju otvorena pitanja koja valja rješavati ubuduće. Kazao je također kako se i osobno radovao posjetu srbijanskog premijera jer to omogućuje kontinuitet dobrih odnosa koji se pokušavaju graditi.

'Nama je potrebno razumijevanje i poštovanje, a koliko će u tome biti ljubavi, neka svatko izabere za sebe', kazao je Bevanda. Srbijanski premijer Vučić se sastao i s vodstvom parlamenta BiH, a tijekom dana primit će ga i članovi Predsjedništva BiH.

Vučić će prema programu tijekom dana posjetiti Gradsku bolnicu 'Abdulah Nakaš', čijem će porođajnom odjelu kao osobnu donaciju darovati poseban stol za novorođenčad, te će također obići i pravoslavnu sabornu crkvu, katedralu te Begovu džamiju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene