Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Jedinice za blokadu"

VIDEO Totalni kaos u ruskim redovima u Ukrajini: Vojnici otkrili šokantna iskustva i bizarne naredbe koje su dobivali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajina je zarobila dva ruska vojnika koja su se borila u njihovoj zemlji, a koji su ispričali potresne detalje o stvarnom stanju u ruskoj vojsci.

U videu koji je objavila ukrajinska sigurnosna služba, dva ruska ratna zarobljenika su ispričala da vojne jedinice iz njihove zemlje pucaju na vlastite trupe koje se povlače.

Tijekom razgovora s istražiteljima Sigurnosnim službama Ukrajine (SBU), neimenovani operativac Federalne službe sigurnosti (FSB) rekao je da je dobio naredbu da otvori vatru na dezertere koji su se borili u Ukrajini.

"Stajao sam na drugoj crti i nisam dopustio 'Z-jurišnim' snagama da se povuku. Zapovijed je bila da se puca s ciljem da se ubije u slučaju da se povuku", rekao je Rus, prema prijevodu ukrajinske državne novinske agencije Ukrinform, prenosi Newsweek.

Pročitajte i ovo Povratak ukrajinske djece Putinov ratni zločin Ukrajina kaže da je 150-ero djece ilegalno deportirano u Rusiju: "Na njima se provode medicinski pregledi"

SBU je drugog zarobljenog čovjeka nazvao vojnikom jedinice "Z-juriš", koji je navodno rekao da se boji da bi ga njegovi suborci ubili ako bi pobjegao iz bitke. Zbog toga se odlučio predati ukrajinskim trupama.

"Po dolasku na položaj nismo dobili nikakve upute, rekli su nam da uđemo u grmlje i sakrijemo se od 'ptica'. To su kvadrokopteri. U slučaju da se odlučimo povući, rečeno nam je da iza nas stoje jedinice za blokiranje... Oni bi pucali na svakoga tko bježi", rekao je vojnik.

Pročitajte i ovo Curenje plina u Sjevernom toku Tri mjeseca prije eksplozije "CIA je sve znala!": Nizozemska obavještajna služba otkrila dosad skrivene detalje o sabotaži Sjevernog toka

Ukrinform je napisao da je pripadnik FSB-a bio zadužen za "jedinicu za blokiranje". Takve postrojbe imaju zadatak provođenja vojne discipline, što uključuje sprječavanje vojnika da pobjegnu iz bitke.

U objavi o komentarima ratnih zarobljenika na svojoj web stranici, SBU je rekao da je prethodno presreo komunikacije ruske vojske koja potvrđuje ove navode.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene