Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proširenje Unije

Picula: "BiH odaje rezultate pod pritiskom, a članstvo je točka konsenzusa pa se možemo nadati novom izbornom zakonu"

Aktualno Galerija Tonino Picula Tonino Picula Foto: DNEVNIK.hr Pregovori o ulasku BiH u Europsku uniju - 1 Pregovori o ulasku BiH u Europsku uniju - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pregovori o ulasku BiH u Europsku uniju - 2 Pregovori o ulasku BiH u Europsku uniju - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pregovori o ulasku BiH u Europsku uniju - 3 Galerija 1/4 >>
Europska komisija preporučila je otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Preporuku sada jedno-glasno moraju potvrditi sve zemlje članice, koje će se okupiti na Europskom vijeću idući tjedan. Za Dnevnik Nove TV iz Strasbourga stanje komentira šef radne skupine za Zapadni Balkan Tonino Picula.

Tonino Picula pojašnjava što preporuka za otvaranje pristupnih pregovora zapravo znači za BiH.

 "Mislim da je riječ o strateškoj odluci EU-a, na tragu odgovora na dosita ozbiljno promijenjene geopolitičke okolnosti. Kada znamo da je pristup EU-u jedna od rijetkih točaka o kojima postoji konsenzus u BiH tada doista možemo pretpostaviti da će ova vijest potaknuti ukupne pozitivne promjene jer upravo smo vidjeli u zadnjih nekoliko mjeseci da vlast u BiH pod pozitivnim pritiskom može ostvariti opipljive rezultate", pojasnio je.

 "A pristupni pregovori nisu ništa osim stalnog institucionalnog pritiska da se stvari mijenjaju na bolje. Kad niste u pristupnom procesu tada se naravno puno više kalkulira, ali kada jednom sjednete i počnete pregovore tada imate i radni plan i mjerila. Tada se stvari moraju početi mijenjati inače nema uspjeha", dodao je.

Pročitajte i ovo Srušio se ruski avion IL-76 sjeverno od moskve VIDEO Srušio se ruski avion s vojnicima, snimka se širi društvenim mrežama

Pročitajte i ovo Dalija Orešković rekla je da je HDZ Andreja Plenkovića opasniji je od svih mračnih razdoblja "Treba vratiti otetu državu" Orešković se obrušila na Plenkovića: "Njegov HDZ je opasniji od svih mračnih razdoblja"

Picula smatra kako će ovo mogao biti poticaj da se postigne i dogovor o izbornoj reformi.

"Promjena izbornog zakona je jedna od obveza BiH. Znamo da je komisija prije nekoliko godina odredila 14 prioriteta koje moraju ispuniti. U posljednje je vrijeme usvojeno nekoliko tih zakona, ali čini se da će izborni zakon biti tvrd orah. Međutim, ako pratimo što se događalo s pristupnim pregovorima svih drugih kandidatkinja, danas članica, tada zapažamo da su sve one u jednom trenutku morale mijenjati svoje Ustave. Mislim da BiH neće u tome biti izuzetak", rekao je.

"Trenutno imamo interpretaciju uglavnom bošnjačkih stranaka kako je promjena izbornog zakona gotovo nemoguća jer za takvo nešto promijenio Ustav, a da bi se promijenio Ustav BiH, aneks 4 Daytonskog sporazuma, treba imati i odgovarajuću većinu u zakonodavnim tijelima koju je vrlo teško postići. Međutim, promjene Ustava su neizbježne", obrazložio je.

"Ja bih volio kao svi koji podržavaju politiku proširenja i napredovanja BiH da se to dogodi i znatno ranije. Hoće li to uspjeti domaći političari ili će to biti napravljeno intervencijom visokog predstavnika to je pitanje. Gospodin Schmidt je najavio da će intervenirati u izborno zakonodavstvo, ali samo u onom njegovom tehničkom dijelu i to prije lokalnih izbora u listopadu. Ali ako što sam rekao BiH očigledno daje rezultate pod pritiskom, a članstvo je točka konsenzusa pa se možemo nadati novom izbornom zakonu", zaključio je

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene