Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evakuacija ljudi

Vojni analitičar o razaranju brane u Ukrajini: "Ako je išta ratni zločin par excellence - ovo je." Tadić otkrio ima li opasnosti za nuklearku

Aktualno Galerija Uništena brana u Ukrajini - 1 Uništena brana u Ukrajini - 1 Foto: DNEVNIK.hr Uništena brana u Ukrajini - 2 Uništena brana u Ukrajini - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tonči Tadić Tonči Tadić Foto: DNEVNIK.hr Uništena brana u Ukrajini - 4 Uništena brana u Ukrajini - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Uništena brana u Ukrajini - 3 Galerija 1/6 >>
Nova, velika humanitarna katastrofa prijeti jugu Ukrajine. Eksplozija je oštetila veliku branu kod grada Hersona. Milijuni kubika vode slijevaju se nizvodno i prijete tisućama ljudi. Deseci naselja već su pod vodom, u tijeku su evakuacije. Moskva negira da je dignula u zrak branu Kahovka, a osude na račun ruske strane stižu i iz Europske unije.

Trenutak eksplozije na brani kod Hersona dogodio se u noći, a nakon bljeska - uslijedio je kaos. Brana je visoka 30 metara i duga 3,2 kilometra. Izgrađena je 1956. na rijeci Dnjipro kao dio hidroelektrane Kahovka.

Sadrži rezervoar koji opskrbljuje vodom poluotok Krim i nuklearnu elektranu Zaporižja, koja je također pod ruskom kontrolom.

Brana Kahovka, kao i istoimena hidroelektrana, podignuta je 30-ak kilometara sjeveroistočno od grada Hersona. Njezinom vodom hlade se reaktori najveće europske nuklearne, one u Zaporižji, a pomoću nje vodu dobiva i poluotok Krim. Oštećenjem brane poplave prijete velikim područjima regije Herson.

U vrijeme ratova Ženevska konvencija izričito brani napade na brane upravo zbog ugrožavanja civila. Je li počinjen ratni zločin? "Ako je išta ratni zločin par excellence - ovo je. U noćnim satima minirati branu, gdje su milijarde kubnih metara vode, i napraviti vodni val od deset metara dok ljudi još spavaju. I to iz posve bizarnog razloga, jer nemate vojske i želite onemogućiti ukrajinsku vojsku da manevrira", smatra sigurnosni analitičar Ivica Mandić.

Pročitajte i ovo Uništena brana Nova Kahovka - 7 Nova Kahovka VELIKA GALERIJA Pogledajte apokaliptične snimke nakon razaranja brane: Vodena bujica guta sve pred sobom

Hidroelektrana, brana i nuklearka u Zaporižji pod kontrolom su ruske vojske. Rusija tvrdi da su za oštećenje krive ukrajinske rakete, a Ukrajina optužuje Rusiju.

"Oštećenje izvana, raketiranjem, fizički je nemoguće. Minirana je. Minirali su je ruski okupatori", istaknuo je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Pročitajte i ovo Ukrajinski tenk je li napokon krenula? Rusija objavila: "Odbili smo veliku ukrajinsku ofenzivu u Donjecku"

"Razaranje brane Nova Kahovka podiže ciljanje civilne infrastrukture i civila u Ukrajini na novu razinu bez presedana, rekao je Peter Stano, glasnogovornik Europske komisije.

"Oštećenje brane Kahovka izlaže tisuće civila riziku i uzrokuje veliku štetu na okolišu. Ovo je nečuveni čin koji još jednom pokazuje svu brutalnost Rusije dok traje rat u Ukrajini", napomenuo je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Nema opasnosti"

Znanstvenik Tonči Tadić s Instituta Ruđer Bošković komentirao je eksploziju na brani kod Hersona. Kaže - nema opasnosti.

"Možemo biti sretni da su reaktori hladni i pogašeni te ih ne treba dodatno hladiti. Sama nuklearka ima svoje vlastito malo umjetno jezero iz kojeg se hladi i to je zatvoreno da ne padne razina vode. Ako već padne razina vode u velikom akumulacijskom jezeru Kahovka, tu zapravo neke opasnosti od nuklearne katastrofe nema", kazao je Tadić za Dnevnik Nove TV.

I Ukrajina i Rusija pokrenule su istragu. 

Više o napadu kod Hersona pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 







 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene