Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bolesni umovi

Stotine djevojčica namjerno otrovali plinom u školama: "Moja kći leži. Uštipnem je, ali ona ne osjeća ništa"

Roditelji prosvjeduju u Iranu
Roditelji prosvjeduju u Iranu Foto: Twitter/Screenshot
Gotovo 700 djevojčica otrovano je plinom u iranskim školama od studenog. Mnogi vjeruju da iza napada stoje klerikalne skupine koje žele da se škole za djevojčice zatvore.

Stotine iranskih djevojčica u različitim školama pretrpjele su napade plinom posljednjih mjeseci. Neki političari izrazili su sumnju da su učenice meta vjerskih skupina koje se protive obrazovanju djevojčica. 

Iranski ministar zdravstva rekao je da je riječ o "blagom otrovu", a istraga policije dosad nije dala nikakve konkretne rezultate iako trovanja traju od studenog. 

Napadi se događaju u kritičnom trenutku za iranske klerikalne vlasti, koje se suočavaju s mjesecima protuvladinih prosvjeda izazvanih smrću mlade Iranke u pritvoru policije za moral.

Neki Iranci nagađaju da učenice truju kako bi im se osvetili za njihovu ulogu u nemirima. Društvene mreže preplavile su videosnimke na kojima se vidjelo da učenice skidaju marame i skandiraju protiv vlasti koja ograničava prava žena.

Otrovane djevojke prijavile miris mandarina i pokvarene ribe

Dosad su napadi zabilježeni u više od 30 škola u četiri grada. Posljednji slučajevi prijavljeni su prošlog tjedna, kada su otrovane najmanje 194 djevojčice u četiri škole u gradu Borujerdu.

Prema objavama na društvenim mrežama, hospitalizirane učenice rekle su da su prije nego što su osjetile mučninu i lupanje srca osjetile miris mandarine ili pokvarene ribe. 

Neki su roditelji u međuvremenu odlučili ispisati svoje kćeri iz škola.

"Dužni ste osigurati sigurnost moje djece! Imam dvije kćeri" vikao je jedan otac u videu koji je podijeljen na društvenim mrežama. "Dvije kćeri... I sve što mogu učiniti je ne dopustiti im da idu u školu."

 



"Ovo je rat!" rekla je jedna žena. "Oni to rade u srednjoj ženskoj školi u Qomu kako bi nas prisilili da sjedimo kod kuće. Žele da djevojke ostanu kod kuće."
Neki su roditelji rekli da su im djeca bila bolesna tjednima nakon trovanja.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Iranu, ilustracija novi nemiri Noćni prosvjedi u Iranu: "Moj mučenički brate, osvetit ću tvoju krv!"

Drugi video iz bolnice prikazuje tinejdžericu kako ošamućena leži na krevetu, a pokraj nje je majka.

"Uštipnem je, ali ona ne osjeća ništa"

"Drage mame, moje dijete je u bolničkom krevetu", objavila je potresena majka. "Uštipnem je, ali ona ne osjeća ništa. Molim vas, ne šaljite djecu u školu."

Istraga dosad nije dala rezultate. Trovanja su uglavnom bila koncentrirana u Qomu, gradu u kojem se nalaze važna svetišta šijitskih muslimana i vjersko vodstvo Islamske Republike.

Ministar zdravstva Bahram Einollahi rekao je da ne zna je li to učinjeno namjerno niti otkud "blagi otrov" u školama te da to nije u nadležnosti njegova ministarstva.

Njegov zamjenik Younes Panahi izjavio je u nedjelju da je otkriveno da neki ljudi žele da škole, posebno škole za djevojčice, budu zatvorene, objavila je državna novinska agencija IRNA. No, onda je tu izjavu ipak povukao, piše BBC, i rekao da je pogrešno shvaćen.

Napadi kiselinom na žene

Slična situacija bila je 2014. godine kada su građani izašli na ulice grada Isfahana nakon vala napada kiselinom i teroriziranja žena koje su kršile stroga islamska pravila odijevanja.

"Da su oni koji su stajali iza napada kiselinom tada bili identificirani i kažnjeni, danas se skupina radikala ne bi okupila protiv naših nevinih djevojčica u školama", tvitao je oporbeni političar Azar Mansoori.

"Dužnosnici daju proturječne izjave... Jedan kaže da je to namjerno, drugi kaže da je povezano sa sigurnošću, a treći dužnosnik za to okrivljuje školske sustave grijanja", citiraju državni mediji izjavu višeg svećenika Mohammada Javada Tabatabai-Borujerdija.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene