Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi nemiri

Noćni prosvjedi u Iranu: "Moj mučenički brate, osvetit ću tvoju krv!"

Prosvjedi u Iranu, ilustracija
Prosvjedi u Iranu, ilustracija Foto: Afp
Prosvjedi su tijekom noći ponovno potresli Iran nakon prividnog usporavanja posljednjih tjedana, pri čemu su prosvjednici pozivali na rušenje Islamske Republike, pokazuju videosnimke objavljene u petak na internetu, navodi Reuters.

Prosvjedi u brojnim gradovima, uključujući i Teheran, započeli su u četvrtak navečer i trajali su do dugo u noć. Održali su se 40 dana nakon što je smaknuto dvoje prosvjednika.

Muhamed Mehdi Karami i Sejed Muhamed Hoseini obješeni su 8. siječnja, a još dva prosvjednika smaknuta su u prosincu.

Iran tresu prosvjedi od rujna prošle godine, a izbili su nakon smrti u pritvoru 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini. Ona je bila pritvorena zbog navodnog kršenja pravila o odijevanju.

Videozapisi objavljeni u petak prikazuju prosvjede tijekom noći u nekoliko teheranskih četvrti te u gradovima Karadžu, Isfahanu, Kazvinu, Raštu, Araku, Mašhadu, Sanandadžu, Gorvehu i Izehu u pokrajini Huzestan.

Prosvjedi u Iranu, ilustracija Iran prosvjedi (Foto: Afp)

Videozapis navodno snimljen u svetom šijitskom gradu na sjeveroistoku zemlje Mašhadu pokazuje prosvjednike kako uzvikuju: "Moj mučenički brate, osvetit ću tvoju krv".

Reuters nije mogao verificirati videozapise.

Dok se činilo da su se nemiri smanjili posljednjih tjedana, vjerojatno zbog pogubljenja ili brutalnog gušenja, akti građanskog neposluha nastavljaju se nesmanjenim intenzitetom.

Mladi noću ispisuju grafite protiv vlasti, pale provladine reklame ili znakove na glavnim autocestama.

Žene bez vela pojavljuju se na ulicama, u trgovačkim centrima, trgovinama i restoranima usprkos upozorenjima dužnosnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene