Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanska je Vlada, na izvanrednoj sjednici, usvojila Akcijski plan za slučaj jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova.


U Vladinom priopćenju se navodi da je usvojeni dokument "izraz jedinstvene državne politike o pokrajini Kosovo i Metohija".

Vezani članci Slika nije dostupna Ceku: 'Neovisnost Kosova nema alternativu' Slika nije dostupna Ahtisaarijev plan za Kosovo pred UN-om

Ministar za Kosovo, Slobodan Samardžić, izjavio je agenciji Beta da je Akcijski plan dokument od najvišeg stupnja državne tajne.

"Samim tim taj dokument je nemoguće javno komentirati i iznositi neke detalje iz njegova sadržaja. Najvažnije je da je on usvojen i da će državna tijela u slučaju potrebe djelovati po odredbama tog dokumenta", kazao je Samardžić nakon sjednice.

Ministar obrane Dragan Šutanovac izjavio je jutros novinarima, i to prije usvajanja Akcijskog plana, da njegovo ministarstvo nema potrebu izrade nekog posebnog akcijskog plana u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova i da ministarstvo obrane ima planove i za najbolji i za najgori mogući scenarij.

Status Kosova kometirao je i crnogorsko-primorski metropolit Amfilohije. Poručio je kako će svi koji priznaju Kosovo na sebe navući prokletstvo.

Šutanovac je na konferenciji za novinare u povodu održavanja natjecanja u govorništvu u čast Zorana Đinđića, srbijanskog premijera ubijenoga 2003. godine u Beogradu, komentirao i glasine da bi Srbija u slučaju jednostranog proglašenja neovisnosti mogla pribjeći ekonomskoj blokadi Kosova. Šutanovac je kazao da je svaka vrsta blokade "jako loša" i da bi njome bili najviše pogođeni građani.

Nitko od srbijanskih dužnosnika nije želi komentirati nagađanja da bi Srbija mogla prekinuti diplomatske odnose s državama koje bi priznale jednostrano proglašeno neovisno Kosovo.