Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DMITRO LITVIN

Otkriveno tko piše govore Volodimiru Zelenskom: "Nisam obožavatelj, ali on je pametan"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već je 54. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski redovno se obraća naciji, ali i čitavom svijetu. No, tko piše njegove govore?

Od početka rata u Ukrajini predsjednik Volodimir Zelenski redovno održava govore o stanju u zemlji, kritizira protivnike, ali i one koji podupiru Ruse. Mnogo puta govorio je u raznim parlamentima diljem svijeta. Brojni govori ostali su upamćeni po moćnim porukama koje je poslao. A jeste li znali da on ne piše te govore?

The Guardian je razgovarao s njegovim piscem Dmitrom Litvinom, 38-godišnjim novinarom i političkim analitičarom. Na Twitteru ga prati tek oko 200 osoba. Otkrio je da su ideje za govore zapravo predsjednikove.

"Predsjednik uvijek zna što želi reći i kako to želi reći. U govorima su najvažnije emocije. I naravno, predsjednik je autor emocija i logike riječi", dodao je. Istaknuo je i da bi drugi svjetski čelnici mogli "naučiti kako to učiniti".

Litvin je dio predsjednikova tima, a on i njegove kolege radi i žive na Bankovoj od prvih dana invazije. Bankova je ekvivalentna Bijeloj kući ili pak Downing Streetu. 38-godišnjak nije htio previše toga otkriti, a izjavio je i da obično ne komentira ništa na ovu temu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAT U UKRAJINI Zelenski: ''Spremni smo za akcije Rusije. Ona se boji priznati kukavičke pogreške''

"Nisam obožavatelj, ali on je pametan"

Serhij Leščenko, bivši novinar koji je postao ratni savjetnik Zelenskog, opisao je Litvina kao književnog i umjetničkog asistenta.

"On prikuplja predsjednikove ideje svaki dan. Radi kao sakupljač uma ili osjetila", rekao je. 

Litvin je već neko vrijeme u središtu ukrajinske politike. Bio je politički analitičar Sluge naroda, političke stranke Zelenskog, i protivnik Petra Porošenka, prethodnika Zelenskog na mjestu predsjednika. Jedan bivši kolega rekao je da su Litvinovi napadi na vodstvo zemlje nakon 2014. godine, nakon proeuropske pobune na Majdanu podijelili ukrajinsko društvo. "Nisam obožavatelj, ali on je pametan", dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RUSIJA TREBA BITI IZBAČENA Zelenski pred UN-om pokazao jezivu snimku žrtava ruskih zločina: "Tenkovima su smrskali civile, silovali su i ubijali žene pred njihovom djecom"

Pišući na Facebooku na početku rata, Litvin je iznio nekoliko stavova o Putinu. "Njegova mašta je slaba, pa uvijek nešto zrcali. Moramo shvatiti da objektivna stvarnost ne kontrolira Putina. Sankcije Zapada neće utjecati na njega. On traži izolaciju", napisao je. Putinov je neumoljivi cilj bio promijeniti državu i ukrajinsku "političku stvarnost", dodao je.

Litvinova metoda očigledno djeluje. Ankete pokazuju da 95 posto Ukrajinaca vjeruje da njihova zemlja može odbiti rusku invaziju, unatoč inferiornosti Kijeva u pogledu tenkova, vojnika i zrakoplovstva. A 78 posto vjeruje da se Ukrajina kreće u pravom smjeru. Osobni rejting Zelenskog, koji je pao početkom veljače, skočio je u nebo.

Više o ratu u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene