Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić Foto: Afp

Vođa koalicije "Za budućnost Crne Gore" sveučilišni je profesor koji je u politiku ušao prije samo nekoliko mjeseci.


Zdravko Krivokapić, lider koalicije "Za budućnost Crne Gore", koja bi, kako se sada čini mogla s vlasti skinuti stranku predsjednika Mile Đukanovića, obećao je ruku pomirenja svim strankama i suradnju s nacionalnim manjinama.

Vezani članci Milo Đukanović Predsjednik Crne Gore u bolnici: Milo Đukanović ima upalu pluća, testirali ga na koronavirus Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Đukanović upozorio da Crnoj Gori prijeti projekt velike Srbije: "Protiv toga borit ćemo se svim sredstvima"

Srpski Blic u velikoj analizi izglednog novog lidera Crne Gore piše kako je Krivokapićev miroljubiv govor dočekan s olakšanjem u regiji. Za njega navode da je riječ o političkom autsajderu čija je politička karijera počela prije nekoliko mjeseci, u tijeku prosvjeda protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Nudimo ono što je prirodno, da sve manjinske stranke prijeđu pobjedniku. Ne možemo graditi Crnu Goru drugačije. Crna Gora je majka svih nas", poručio je lider koalicije koju čine stranke Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Narodni pokret, Prava Crna Gora, ali i nestranački kandidati.

Osim što je pružio ruku pomirenja dosadašnjoj vlasti, odbio je podržati povike "Milo, lopove", koji su se u nedjelju mogli čuti u njegovom izbornom štabu.

Zdravko Krivokapić profesor je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Podgorici. Jedan je od osnivača organizacije "Ne damo Crnu Goru", koju su osnovali crnogorski profesori i intelektualci u znak podrške Mitropoliji crnogorsko-primorskoj. 

Mitropolija se žalila da je krajem prošle godine doneseni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ozakonio otimanje imovine SPC u ovoj zemlji. Prema tom Zakonu, državi bi se vratili svi vjerski objekti na području zemlje za koje se ustanovi da su izgrađeni državnim sredstvima ili su bili u vlasništvu države prije 1918.

Krivokapić u politički život ulazi u jeku političke krize, u prvoj polovici ove godine, tijekom sukoba Srpske pravoslavne Crkve i crnogorske vlade. Njegov organizacija stajala je iza prosvjeda. Protiv njega i nekoliko svećenika ovog je ljeta podnesena i kaznena prijava zbog nepridržavanja epidemioloških mjera na prosvjedima. Tada je pomoć tražio pisavši ambasadorima u zemlji.

Koalicija koja je pobijedila na izborim dogovorena je prije samo mjesec dana. Tada je Krivokapić podnio ostavku na mjestu čelnog čovjeka organizacije. 

Petero djece i dvoje unučadi

Zdravko Krivokapić (62) je rođen u Nikšiću. Studirao je na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gor. Kao najbolji student često je nagrađivan. Postdiplomski studij završio je u Beogradu, a doktorirao u Podgorici. Urednik je međunarodnog časopisa "International Journal for Quality Reserch", član programskog odbora četiri časopisa, autor 15 knjiga i više od 250 znanstvenih radova. Supruga mu je također sveučilišni profesor. Iamju petero djece i dvoje unučadi.

Blic piše kako je troje djece magistriralo, a najstarija kćer je i doktorirala. Jedan sin još je student, a drugi srednjoškolac.

Maja Šuput pokazala frizuru s kojom je ne viđamo često, zanima je što njezini obožavatelji misle o ovoj promjeni