Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužen za brojna ubojstva

FOTO Pao najtraženiji narkobos na svijetu: Nakon 30 godina bijega uhićen šef Cosa Nostre

Matteo Messina Denaro
Matteo Messina Denaro AFP PHOTO / HANDOUT- ITALIAN CARABINIERI PRESS OFFICE"
Aktualno Galerija Matteo Messina Denaro Matteo Messina Denaro Foto: AFP PHOTO / HANDOUT- ITALIAN CARABINIERI PRESS OFFICE" Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Rekonstrukcija izgleda Mattea Messine Denara Rekonstrukcija izgleda Mattea Messine Denara Foto: AFP PHOTO / HANDOUT- ANSA Rekonstrukcija izgleda Mattea Messine Denara Rekonstrukcija izgleda Mattea Messine Denara Foto: AFP PHOTO / HANDOUT- ITALIAN CARABINIERI PRESS OFFICE +1 Matteo Messina Denaro Galerija 1/6 >>
Talijanski narkobos uhićen je u privatnoj klinici dok je bio na liječenju, javljaju mediji.

Nakon 30 godina bijega u Italiji je uhićen mafijaški bos Matteo Messina Denaro (60).

Karabinjeri su ga iz privatne klinike La Maddalena u Palermu odveli u ponedjeljak oko 10 sati, doznaje Ansa.

"Ovo je velika pobjeda države. Pokazali smo da ne posustajemo pred mafijom", rekla je talijanska premijerka Giorgia Meloni

"Dan nakon godišnjice uhićenja Totòa Riine još jedan šef organiziranog kriminala priveden je pravdi", dodala je. 

Matteo Messina Denaro, navodni šef ozloglašene Cosa Nostre, u bijegu je od 1993. godine. BBC piše kako je nakon uhićenja odveden na tajnu lokaciju. 

Sudilo mu se u odsutnosti za brojna ubojstva, između ostalog za ubojstva antimafijaških tužitelja Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine. Osuđen je na doživotni zatvor za svoju ulogu u tim ubojstvima.

Matteo Messina Denaro Uhićen Matteo Messina Denaro Foto: AFP PHOTO / UFFICIO STAMPA COMANDO GENERALE CARABINIERI

Prijeti mu i doživotna kazna zbog sudjelovanja u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu 1993., u kojima je ubijeno 10 ljudi.

BBC piše da mu se sudilo i zbog otmice, mučenja i ubojstva 11-godišnjeg sina bivšeg člana mafije koji je svjedočio za državu. 

U njegovoj "nadležnosti" bila su i raketiranja, ilegalno odlaganje otpada, pranje novca i šverc droge. Navodno je bio štičenik Totòa Riine, koji je uhićen 1993., nakon 23 godine bijega.

Najtraženiji kriminalac

Denaro (60) se smatra nasljednikom povijesnih vođa Cose Nostre, Riine i Bernarda Provenzana, koji su umrli u zatvoru 2016. odnosno 2017.

Policija je u rujnu 2022. navela da je Denaro još uvijek mogao naređivati i upravljati mafijom u području oko zapadnog sicilijanskog grada Trapanija, njegova regionalnog uporišta, unatoč dugom bijegu.

"Nakon 30 godina bijega, 'superbos' Matteo Messina Denaro je uhićen. Zahvaljujem muškarcima i ženama u državi koji nisu nikada odustali i potvrdili su pravilo da će prije ili kasnije veliki kriminalci u bijegu biti uhićeni", napisao je na WhatsAppu ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

Na popisu ministarstva unutarnjih poslova Matteo Messina Denaro, rođen 1962. blizu Trapanija na Siciliji, zauzimao je prvo mjesto među šest najtraženijih kriminalaca i godinama su stotine policajaca i karabinjera sudjelovale u potrazi za njim.

Od 2000-ih godina, talijanska policija provodila je brojna uhićenja i plijenila imovinu Denaru bliskih osoba u strategiji kojom ga je nastojala izolirati, no rezultate je trebalo čekati gotovo 20 godina jer toliko je njegova mreža podrške bila velika, piše agencija AFP.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene