Subrahmanyan Chandrasekhar (Foto: Screenshot)
Subrahmanyan Chandrasekhar (Foto: Screenshot)

Subrahmanyan Chandrasekhar bio je indijski astrofizičar koji je za svoj rad 1983. nagrađen Nobelovom nagradom za fiziku. Nagradu je dobio zbog svojeg rada na fizičkim procesima vezanim uz strukturu i evoluciju zvijezda. Njegov rad doveo je do najboljih teoretskih modela kasnih stadija masivnih zvijezda i crnih rupa.


Današnji Google Doodle posvećen je astrofizičaru Subrahmanyanu Chandrasekharu, rođenom 19. listopada 1910., koji je život posvetio proučavanju zvijezda.

Chandrasekhar je do 12. godine bio školovan kod kuće. Otac ga je podučavao fiziku i matematiku te je sa samo 20 godina, 1930. završio preddiplomski studij. Nakon tog studija od indijske vlade dobio je školarinu i otišao studirati na prestižno sveučilište Cambridge.

Postao je poznat zbog svojih otkrića o evoluciji zvijezda. Svoj rad započeo je razvijanjem teorije evolucija zvijezda. Još jedno njegovo značajno otkriće tiče se smrti zvijezda koje se, prije nego što nestanu, uruše i zatim eksplodiraju.

Chandrasekhar je također otkrio da neke velike zvijezde čeka drugačija sudbina. On je otkrio da se velike zvijezde ne smanjuju, nego nastavljaju urušavati te se na kraju uruše u sebe i stvore neutronsku zvijezdu koja se može nastaviti urušavati i naposljetku stvoriti crnu rupu.

Subrahmanyan Chandrasekhar umro je 1995. godine.