Vulkan na Baliju (Foto: AFP)
Vulkan na Baliju (Foto: AFP)

Tisuće stanovnika koji žive u blizini vulkana koji ključa nad turističkim otokom Balijem pobjegle su iz svojih kuća u srijedu u strahu od erupcije, prve nakon više od 50 godina, objavile su indonezijske vlasti.


Smještena na oko 75 kilometara od glavnih turističkih destinacija Kute i Seminyaka, planina Agung izbacila je dim do 700 metara iznad svojeg vrha koji se nalazi na malo više od 3000 metara visine.

Vezani članci Vulkan na Baliju (Foto: AFP) Erupcija uživo: Tisuće posjetitelja blokirano, stanovništvo masovno evakuirano, avioni na tlu... Bali strahuje od erupcije (Foto: AFP) U strahu od velike erupcije: Deseci tisuća ljudi u bijegu od vulkana, razina uzbune na maksimumu

Oko 30.000 stanovnika Karangasema, uključujući one koji su već pobjegli iz okruga najbližeg vulkanu u prethodnoj uzbuni u rujnu, napustilo je kuće, rekao je lokalni dužnosnik.

Prethodna erupcija vulkana Agung zabilježena je 1963. godine. Vulkan je izbacio pepeo do Džakarte, udaljene oko 1000 kilometara. U nekoliko erupcija bilo je tada gotovo 1600 mrtvih.

U srijedu je direktor Centra za vulkanologiju i upravljanje geološkim opasnostima pozvao stanovništvo da ostane mirno, ističući da razina uzbune nije promijenjena. Porasla je na maksimalnu razinu krajem rujna, a krajem listopada spuštena za jedan stupanj. (Hina)